Гечев: БСП няма да подкрепи проекта за Бюджет 2016 г.

Гечев: БСП няма да подкрепи проекта за Бюджет 2016 г. | StandartNews.com

Левицата ще предложи алтернативни политики и решения

„Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ категорично няма да подкрепим този безидеен Проект за Закон за Бюджет 2016 г., както и предложението на актуализация на този за 2015 г.". Това заяви в декларация от парламентарната трибуна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той добави, че в предстоящите разисквания в комисиите и пленарна зала левицата ще предложи алтернативни политики и решения, които отговарят на българския интерес и се вписват в програмите и политиките на ЕС за устойчиво развитие.

Гечев бе категоричен, че предложеният от Министерство на финансите Проект на Закон за Бюджет 2016г. не отговаря на предизвикателствата пред българската икономика. По думите му предложеният подход за непрекъснато свиване на дела на бюджета в БВП до около 37% е в остро противоречие с провежданите фискални политики на другите страни от ЕС. „През последните четири десетилетия развитите европейски страни поддържат този дял около и над 50% от БВП. Ролята на държавата в разпределителните процеси и стимулирането на икономическото развитие дори се засили в след-кризисния период от 2008-2009г.", каза още социалистът. Той даде пример с Франция, където за целия период от 1978 до 2014г. средната величина на бюджетното участие в БВП е 52%, а през последните пет години е в границите на 57%.

Румен Гечев попита за каква стабилност на публичните финанси говори правителството, след като се повтарят стъпките на ГЕРБ от първото им правителство да стопяват бързо натрупания фискален резерв и да трупат нови дългове. Той обяви, че в този проект пише черно на бяло, че в края на 2016г. фискалният резерв може да слезе до 4.5 млрд лева. По думите му, ако са верни твърденията на МФ, че сега той възлиза на 11 млрд. лева, то излиза, че само за година този стратегически резерв ще бъде източен до критично и недопустимо ниски нива.

Този проекто-бюджет не предлага никакви политики за решаване на проблемите на България

„Този проекто-бюджет не ни предлага никакви политики, чрез които да се решават задълбочаващите се проблеми на България. По същество се предлагат малко повече трохи за няколко министерства и орязване на и без това оскъдните средства за образование и наука, като се посяга на и без това унизително ниския бюджет на БАН", категоричен бе социалистът. По думите му българите нямат никакво основание да вярват на заклинанията за финансова консолидация и реформи, след като им се сервира искане за актуализация на Бюджет 2015 г. с почти милиард лева допълнителни разходи. „От началото на тази година министър Горанов и премиерът Борисов ни убеждаваха многократно, че няма предпоставки и няма да има актуализация на бюджета", припомни проф.Румен Гечев. Той добави, че обществото е било подвеждано през цялата година за някакви чутовни успехи в събирането на данъци, мита и акцизи, за свиване на контрабандата и сивата икономика. „Но действителността се оказва друга. Бюджет 2015 се оказва сбъркан и това ще ни струва нов милиарден разход до края на годината и то заради провалени административни реформи", категоричен бе народният представител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай