Fitch даде изненадваща прогноза за изборите

Кредитната агенция похвали кабинета, но опроверга социолозите

Fitch даде изненадваща прогноза за изборите | StandartNews.com

Международната кредитна агенция Fitch даде ключова финансова оценка за развитието на икономиката ни в навечерието на изборите като промени перспективата на BBB рейтинга ни от стабилна на положителна. Макар това да не е вдигане на рейтинга, промяната в перспективата означава, че международната финансова общност одобрява фискалната политика на кабинета и не очаква сътресения в макроикономически план през следващите месеци.

Кредитната агенция, базирана във Франкфурт, едновременно похвали кабинета, но и опроверга социологическите прогнози за изборите. В същото време обяви, че в голяма степен, положителният знак се дължи на външни фактори – на очакваното приемане на еврото и огромните средства, които Европейската комисия е заделила за България.

Fitch ясно заявява в анализа си, че следващата кредитна оценка, която се очаква през втората половина на годината, може да бъде отново увеличена само при изпълнение на план за възстановяване, целящ ускорен растеж и догонващо ниво на доходите спрямо тези от останалите европейски страни, както и при ясен напредък в присъединяването към еврозоната, което ще доведе до по-голямо доверие в България.

Период на политическа парализа, който ще намали доверието в икономическото възстановяване и ще вкара популистки мерки за нарастване на държавния дълг, ще гарантира сваляне на рейтинга на държавата.

Ето какво пише Fitch в анализа си за България:

Финансова предпазливост ни спаси

Солидните външни финанси на България са рейтингова й сила.

Според Fitch положителната перспектива на България отразява факта, че кабинетът е успял да намали макроикономическите рискове, произтичащи от пандемията, да продължи курса си към приемане на еврото, което се очаква до януари 2024 г. и е туширал политическата нестабилност от лятото на миналата година. Това е и причината агенцията да върне положителната перспектива, която бе дадена на България точно преди година, но бе отнета през есента.

Според Fitch краткосрочните рискове, които са свързани с пандемията и несигурността от предстоящите избори засега се компенсира до голяма степен с очакванията от значително финансиране на инвестиции от ЕС (30 милиарда евро), както и от изпълнението на ангажиментта на България за макро и фискална стабилност предвид включването на лева във валутния механизъм ERM2.

Коригираната прогноза на Fitch за свиването на икономиката ни през 2020 година е в размер на 4% процента, спрямо предишните очаквания - за 5.7%. Агенцията твърди, че това намаление е доста под спада в икономиките на останалите държави със сходен рейтинг BBB, а именно -  6,9% . Добрите ни резултатите се дължат на устойчиво потребление, благодарение отчасти на мерките за фискална подкрепа. Ключови сектори в производството пък са били засегнати по-малко поради по-леки ограничения, отколкото в други държави от ЕС.

Агенцията отбелязва, че показателите за публичните финанси на България остават силни благодарение на дългогодишна фискална предпазливост. Според Fitch бюджетният дефицит на 4% от БВП се дължи най-вече на по-ниските разходи за Covid-19, които са около 3% от БВП. В същото време се отбелязва и заслугата на финансовото министерство за подобрено събиране на данъци, както и за постигане на по-слабо свиване на икономиката в сравнение с очакваното преди това.

Европарите - фактор за растежа

Fitch отчита като слабост ниската степен на ваксинация, защото смята, че това може да е фактор за по-слаба икономическа активност през 2021 година. Въпреки това очаква ускорен растеж главно поради външни фактори - повишено външно инвестиционно търсене след затихване на пандемията в Европа и усвояване на средствата от ЕС.

Въпреки че продължава да се съмнява в капацитета на България да усвои толкова голям размер от средствата,  прогнозата й е за ръст на икономиката ни от 3% през 2021 г. и до 4-5% - през 2022-25 г.

Забавяне на Плана за възстановяване

Fitch критикува България, че плановете й за въстановяване още не са финализирани и затова агенцията не може да направи оценка на въздействието на парите от ЕС върху потенциала за растеж в дългосрочен план.

Според агенцията усвояването на тези средства би трябвало да бъде насочено така, че да увелили инвестициите и производителността, както и да компенсира големия ни минус- застаряващото населението. По прогноза на Европейската комисия,  очаква се средно 12% спад на работната сила през всяко от следващите три десетилетия (едно от най-силните спадове в ЕС).

Изпълнени условия за еврото

Fitch хвали финансистите, които отговарят за приемането на еврото след влизането в ERMII през юли 2020 г като отчита, че в момента България отговаря на всички критерии с изключение на ценовата стабилност. Нещо повече - Финансовите анализатори отчитат намаляване на индекса на цените от втората половина на 2020 година и - 0,4% през януари 2021 г, което снижава рисковете този пункт да е пречка да влезем в еврозоната.

Агенцията дава и висока оценка на БНБ за подхода за защита на банковия сектор. Той е ликвиден и капитализиран, а  качеството на активите остава като цяло стабилно през по-голямата част от 2020 г. Необслужваните кредити са били едва 8,2% в края на 2020 г. С изтичането на мораториума се очаква леко влошаване, но секторът е добре позициониран и ще може да поеме такива загуби, особено със засилени надзорни функции на БНБ.

Слаби резултати за ГЕРБ и БСП

Похвалите към макроикономическата и финансовата политика обаче рязко контрастират със страхове от изборните резултати и опровергани прогнози на социолозите за силни резултати на двете големи партии.

Fitch прогнозира фрагментиран парламент, сформиран след избори, в които ще има относително слаба подкрепа за двете основни партии - ГЕРБ и БСП.   

Агенцията предупреждава за голяма несигурност относно формата на следващото правителство и твърди, че основните теми ще са свързани с проблеми с върховенството на закона, влошено качество на институциите и високо ниво на корупция. Агенцията предвижда продължителност при сформиране на новия кабинет, който ще е „многопартийна коалиция“ и „може да се окаже крайно нестабилен“, но в същото време не смята, че това ще създаде големи рискове за икономическата политика или ангажимента на България към ЕС.

Според агенцията, следващото правителство веднага ще бъде изправено пред натиск за осъществяване на политически, социални и институционални реформи, за да се избегнат социални протести, подобни на тези през лятото на 2020 година.

Прогноза - нисък дефицит, малък дълг

Фич очаква съотношението държавен дълг/БВП да нарасне до 25,2 % през 2021—22 г. Ниската задлъжнялост, съчетана с благоприятни финансови условия и фискални резерви в размер на 8,6 милиарда лева ни гарантират  засега макростабилност. Очаква се непроменен бюджетен дефицит през 2021 г. Той, според агенцията, трябва да подпомогне новата власт да ускори растежа, да увеличи доходите и да проведе структурни реформи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай