Финансова инжекция за най-засегнатите компании

Искаме да помогне на всеки, но не можем да хвърляме пари от хеликоптер, каза вицепремиерът

Финансова инжекция за най-засегнатите компании | StandartNews.com
  • Искаме да помогне на всеки, но не можем да хвърляме пари от хеликоптер, каза вицепремиерът

1/5 или  1/6 от годишния си оборот ще е размерът на финансовата инжекция за най-засегнатите от кризага фирми. Добрата новина съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ. Ще има безвъзмездна помощ за бизнеса, пострадал от извънредното положение, каза той. В момента се разработват съответните схеми.

ВИЖ ОЩЕ: Телефонът казва контактували ли сме с болен

Ще бъдат подпомогнати и компаниите, на които бизнесът им има перспектива да оцелее и след кризата. „Те ще бъдат изключително семпли, за ликвидна подкрепа, с минимум административен натиск. Примерно засегната компания ще има право да получи 1/5 или  1/6 от годишния си оборот“, обясни вицепремиерът. Той обяви и какво приложение разработва правителството в помощ на гражданите. То вероятно ще бъде официално представено в събота.

„Служебната част от това приложение вече се използва от полиция, от службата на РЗИ.

Приложението позволява всеки гражданин да се регистрира, този, който има симптоми, да си опише симптомите и на база на картината на всичко това, което е въвел, той веднага ще бъде потърсен от лекар. Най–малкото от личния си лекар“, обясни Томислав Дончев.

Вицепремиерът предупреди, че не е сигурно, че карантинните мерки ще отпаднат след 13 май, до когато предложението за удължаване на извънредното положение. За хората, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица той напомни, че вариантът са социални помощи.

„Ние имаме намерение да стигнем до всеки, който има нужда, в същото време не сме в състояние да хвърляме пари от хеликоптер“, каза в заключение вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай