Финансист № 1 разкри как са ставали поръчки за свои хора

Проверяват инхаус поръчките и огледалните договори

Финансист № 1 разкри как са ставали поръчки за свои хора | StandartNews.com

Вратичка в закона за уреждане на обществени поръчки разкри финансовият министър Асен Василев по време на отчета на служебното правителство за първия месец от управлението му.

Заварихме безконтролно харчене на пари, заяви Василев. И даде пример с т.нар. инхаус поръчки, които не минават по закона за обществените поръчки. Става въпрос за директно договаряне с фирми. Това е възможно заради вратичка в закона, която разрешава това директно договаряне при „спешни и неотложни случаи”.

Това обаче се е превърнало в порочна практика, разкри Василев. И съобщи, че всички инхаус процедури ще бъдат публикувани. В момента се подготвя решение, което силно ще ограничи тази „неотложна” практика. Д

Държавната финансова инспекция пък в момента гледа всички огледални договори. При тях държавата възлага дейност са свои компании, които заявяват, че могат да ги изпълнят. Впоследствие обаче казват, че не са в състояние и превъзлагат дейността на частни компании.

Повишена събираемост на отчита финансовото министерство в последните дни, откакто НАП приоритетно работи с големите данъкоплатци и фирмите с голяма касова наличност. Очакваме да съберем много повече пари отколкото е заложено в бюджета, каза Василев. Ще има преизпълнение на събираемостта, категоричен бе той.

Нямаше оставено финансиране в бюджета за продължаване на мерките, съобщи служебният министър на финансите.

„Актуализация на бюджета не беше направена и нашата първа задача беше да изработим план сметка за изборите, за която имахме един работен ден. Освен това, трябваше да осигурим ритмичната работа на правителството, така че да няма сътресения“, посочи Василев.

„Част от мерките продължиха във формата, в който бяха, а част от мерките успяхме да преформатираме след разговори с работодателите и синдикатите“, отбеляза още финансист № 1. Той обясни, че е организиран извънбюджетен ресурс от 2,5 млрд. лева, с които да се надградят мерките и да са направи програма за възстановяване на бизнеса. Това са гарантираните от държавата кредити без обезпечение за малки и средни фирми.

Служебният финансов министър коментира и допълнителните лица в списъка със санкциите по закона „Магнитски“, като посочи, че те са в него като физически лица. „Те са били съдружници в много фирми или управители или и двете с лицата, които са в списъка. Като такива голям риск е да се работи с тях и те нямат право по закона за обществените поръчки да кандидатстват, както и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тези лица, за да не попаднат самите те в списъка“, обясни Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай