Вторник,

Финансират безвъзмездно още малки предприятия

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
A
A
A

Най-малко с 20 млн. лв. ще нараснат средствата по програмата за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг в Министерския съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че за 24 ч. са изпратени по електронен път над 16 500 заявления на обща стойност 135 млн. лв.

Прогнозите са, че средствата ще стигнат за близо 35 хил. фирми, а кандидатстващите трябва да имат загуби на оборота над 20%. Те могат да получат до 10 хил. лв.

Ресурсът на програмата към момента е 173 млн. лв. Одобрените ще получават средствата по реда на постъпването на документите, докато не се изчерпа ресурса. Първите преводи се очакват началото на юни месец. Парите ще се осигурят от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„По този начин средствата от програмата ще достигнат до нови лица и организации, които досега не са имали достъп до нея. Отчитам, че либерализирането на подхода и семплите заявления са дали резултат“, каза вицепремиерът.

Дончев призна, че е имало проблем с електронната система при качването на заявленията, но това е било заради огромния интерес на бизнеса – активните потребители в системата са достигали до 30 хил.

Емил Караниколов посочи, че в средата на юни се очаква от програмата да могат да се възползват и по-големите предприятия. Предстои да се създаде ликвидност. „Има предприятия, които работят, но имат нужда от иновации, така че и те ще могат да се възползват. Ще запазим възможността за развитие на българската икономиката и преди кризата“, допълни ресорният министър.

Той добави, че до тогава по-големите предприятия могат да се възползват от продуктите на Българската банка за развитие. По думите му 10 банки са изпратили общо 1282 заявки за гарантиране на кредити.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички