Филиз Хюсменова напуска парламента. Причината

Ексобластният председател на ДПС – Варна Сали Табаков с обвинение за пране на пари

Филиз Хюсменова напуска парламента. Причината | StandartNews.com

Народният представител от ДПС Филиз Хюсменова подава оставка като депутат и напуска парламента с мотива, че по този начин поема отговорност за резултата на изборите във Варна.

Това тя заявява в свое обръщение до членовете и симпатизантите на ДПС, качено на Фейсбук страницата на ДПС-Варна, откъдето тя бе избрана за народен представител.

ДПС във Варненска област беше силата, дала живот и вдъхновение на първите, тръгнали организирано и легитимно да защитават правата си, начело с Почетния ни председател д-р Ахмед Доган, пише Хюсменова.

Опитахме се да върнем ентусиазма, зрелостта и мъдростта в политиката на нашето ниво. Резултатите не са това, което ни се искаше и очаквахме, въпреки че работихме здраво в екип, с вяра за промяна и заедност.
Вие сте важните и силните, и с вашето постоянство и подкрепа, уверена съм, те ще се случат, продължава тя.

Не използвам думите поради учтивост, нито от политическо многословие, а защото всяко начало има своя край и е много добре, когато краят може да бъде съзнателно избран.

Уведомявам ви, че поемам отговорността и подавам оставка като член на българския парламент, с искрено желание политиката в България да служи на хората, заявява Хюсменова.

Оставката на Хюсменова идва ден, след като разследващият сайт "Афера" съобщи, че ексобластният председател на ДПС – Варна и общински съветник от ДПС Сали Табаков, койтое близък с Хюсменова, е с постоянна мярка задържане под стража и обвинение в пране на пари. Табаков е разследван от Комисията по противодействие на корупцията /КПК/, като производството е в Софийска градска прокуратура.

Сали Табаков, фото: Афера

На Сали Табаков са повдигнати обвинения по:

Чл. 253 от НК – който извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние, се наказва за изпиране на пари с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева.

И по чл.220 от НК – длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.

"Афера" информира за брилянтната операция на антикорупционната комисия, която при претърсване съвместно с МВР Варна на къщата на Сали Табаков е открила тайна стая, замаскирана с шкафове и мебели, в която екипите на КПК са открили … 1 000 000 евро в кеш.

Разследващите открили още 20 000 незаконно притежавани патрона за късо оръжие, гранати, килограм злато и фалшиви ордери.

Сали Табаков е човекът, който отстрани дългогодишният народен представител на ДПС от Варна Ерджан Ебатин.

Ешреф Ешрефов, фото: Свободно слово

Сайтът "Свободно слово" информира, че е получил сигнал, според който катастрофално ниският изборен резултат на ДПС във Варна се свързва и с близостта между Хюсменова и с обвинения за ръководител на организирана престъпна група в Омуртаг кмет Ешреф Ешрефов, чийто избор бе касиран с определение на Варненския апелативен съд от 30 май т.г.

През февруари Ешрефов беше арестуван след акция на ДАНС в общината за конфликт на интереси и възлагате на тлъсти обществени поръчки на баща му. Няколко месеца по-късно пък избирането му за кмет на общината бе касирано, а в Омуртаг ще се проведат нови избори. Междувременно Ешрефов, който е под домашен арест, стана част от партията на Иван Гешев, макар след позорното си изгонване от ДПС да бе акостирал за кратко при отцепника Гюнер Тахир, пише още "Свободно слово". 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай