Филчев: Костов е хванат на местопрестъплението

Войната между бившия министър-председател и главния прокурор продължава

Филчев: Костов е хванат на местопрестъплението | StandartNews.com

Войната между премиера Иван Костов и главния прокурор Никола Филчев продължава. Поводът е книгата, която Костов представя, и която, според подръжниците му, разкрива истините за прехода и критиките на Филчев, че бившият министър-председател плагиатства.

"Със своите мемоари Костов се опитва да оправдае криминалната приватизация, която докара народа до просешка тояга. Опитва се да скрие своя решаващ принос за разсипването на българската държава – с цел да избегне съда на историята. Той иска да внуши на хората, че е голям управник, който разбира от всичко (в това число от наказателно право и криминология) и който е направил добро на всички. Иска хората да си мислят, че Костов е строителят на съвременна България, че той е създателят на пазарната икономика и на демокрацията", коментира днес Филчев пред агенция "БЛИЦ". 

"Костов силно се надява народът да го обяви за светец. Но от мемоарите става ясно, че Костов е един измамник, който преписва чужди разработки по наказателно право и ги представя за свои. Лошо е да те хванат че крадеш. Особено на стари години. Язък за мемоарите. Те му донесоха повече вреда, отколкото полза", допълва Филчев.

"Костов твърди, че направил изказване пред Народното събрание в края на 1997 г. и от него аз съм преписал. На това се вика тепегьозлък. Моите публикации относно престъпността на прехода и наказателното законодателство са преди неговото изказване по време. Имам 15 публикации по тази тема, от които три на немски език", казва още бившият главен прокурор.

Филчев продължава да твърди, че Костов го е преписал и го е направил с аргумента:

"Иска да каже „Вижте ме, колко съм умен, какъв тънък познавач съм и на наказателното право даже”. Той забравя, това което всички знаят за него, че е едно семпло счетоводителче – специалист обаче по мръсните операции: подслушване, проследяване, оклеветяване и други…

След го хванах да краде, Костов така се обърка, че започна да говори глупости - как през 1995 г. аз съм преписал неговото изказване от 1997 г. Всичко е ясно – Костов е хванат на местопрестъплението, объркан е, наакан е, смърди лошо…Не може да се контролира. Не разбира, какво говори", изригна още Филчев. 

Той допълни, че още навремето е обърнал внимание на тогавашния премиер, че става въпрос за негови статии: "Вместо да предложи управленски решения на парламента относно престъпността, министър-председателят чете асистентски статии от списанията. При среща казах ясно на Костов: „Това са мои статии. Не е редно да се четат в парламента. Още повече от чуждо име”. Той отвърна „ Радвай се, че твоя статия стана част от моето изказване”.

Никола Филчев добави, че дори смята да съди бившия премиер.

"За престъплението плагиатство законът предвижда две години лишаване от свобода (чл. 173 НК). Като имам предвид, на какво равнище е правосъзнанието на Костов, възможно е той изобщо да не съзнава, че кражбата на чуждо произведение е престъпление".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай