Фандъкова: МИЕ не обясни на хората за сметките за парно

Фандъкова: МИЕ не обясни на хората за сметките за парно | StandartNews.com

София. Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) смени радикално начина на изчисление на сметките за парно, без да обясни на хората как промените ще се отразят на сметките им. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова като призова ресорният министър Драгомир Стойнев да не политизира този въпрос.

След като цяло лято предупреждавах, че приемането на наредбата за топлоснабдяването се бави, тя изненадващо влезе в сила със старта на отоплителния сезон, напомни градоначалникът, цитирана от пресцентъра на общината.

По повод думите на министър Стойнев, че столичният кмет трябва да поеме отговорност относно плащането на дълговете на столичното парно към Булгаргаз, Фандъкова напомня, че топлофикация стана общинско дружество в края на 2010 година и за този период трупането на нови задължения е сведено до минимум. През 2013 година "Топлофикация-София" е превела по сметките на "Булгаргаз" 434 млн. лв. В момента "Топлофикация-София" дължи 80 млн. лв. на "Булгаргаз". В същото време тя има да получава от НЕК 35 млн. лв., обяснява Фандъкова.

Кметът признава, че топлофикацията има задължения към Българския енергиен холдинг в размер на 365 млн. лв., но изтъква, че те са натрупани преди държавата да направи дружеството изцяло общинска собственост. Затова трябва да се търсят съвместно решения, заяви още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай