Евродепутат зове да бъдем внимателни със Сърбия

По думите му сърбите трябва да бъдат много внимателни, когато обвиняват България, защото ключът за тяхното членство в ЕС е България

Евродепутат зове да бъдем внимателни със Сърбия | StandartNews.com

България трябва да бъде много внимателна с това, което става в Сърбия, каза евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов по повод шпионския скандал, в който бе спомената и държавата ни.

"За мен е очевидно, че това е част от една стратегия по-скоро на Русия за дестабилизация на региона на Балканите и на Западните Балкани като цяло. Тя има своите основания според Кремъл в смисъл, че руската политика е ясно ориентирана против приемането на нови страни-членки на НАТО от този регион и против членството на страните от този регион в Европейския съюз. Оттам нататък ние ще бъдем свидетели, включително и в следващите години, на най-различни операции - и на разузнавателните служби, и на политиците, които ще целят да създават конфликти между нашите страни и между гражданите дори", каза Йорданов.

Евродепутатът каза, че държавата ни с повишено внимание трябва да следи ситуацията.

"Тук имаме опит неща, които вършат вътре в Сърбия руските специални служби заедно с руските политици да се прехвърлят като негатив на България, да бъде обвинена България. Ние трябва да бъдем много внимателни и с голяма тревога да следим това, което става в Сърбия, защото на официално равнище там понякога има едно желание за членство в Европейския съюз, но същевременно става дума за една крайно националистическа политика, която е агресивна. Под покривалото на тезата за неутралитет практически тук се създава една втора руска държава на Балканите. Последният факт беше очевиден именно с провеждането на военни учения на 100 км от българската граница, в Ниш", обясни евродепутатът.

По думите му сърбите трябва да бъдат много внимателни, когато обвиняват България, защото ключът за тяхното членство в ЕС е България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай