Ето новите пенсии след увеличението

24 хил. души са с ограничени от тавана пари

Ето новите пенсии след увеличението | StandartNews.com

Разяснения за новите пенсии след направената от парламента актуализация на бюджета даде вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, категоричен бе той пред бТВ. Донев обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.  Социалният министър бе категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември.

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев. 

Той обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв.за три месеца, но когато влезе в сила преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв. Дали тогава ще има нови добавки към нея, ще решат следващото правителство и следващото Народно събрание.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът. 

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезли в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

24 хил. души са с ограничени от тавана пенсии. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай