Естония върна Радев, контактувал със заразен

Не уведомил домакините си, срещите му отменени

Естония върна Радев, контактувал със заразен | StandartNews.com

Президентът Румен Радев изложи и себе си, и  страната ни, замесвайки я коронаскандал. Оказа се, че той е върнат от Естония, защото е контактувал с заразен от коронавирус у нас и въпреки това е отишъл на държавното си посещение по повод инициативата "Три морета" без да уведоми домакините си. Това стана ясно от изявление на естонския държавен глава Керсти Калюлайд във Фейсбук, публикувано на официалния сайт на институцията. Информацията беше съобщена и от руската информационна агенция "Интерфакс".

ВИЖ ОЩЕ: Каракачанов с отрицателен PCR, но в изолация

По-рано днес от прессекретариата на Радев съобщиха, че посещението внезапно се прекратява и срещите на Радев са отменени. Но като аргумент за това посочиха само, че предвид състоялата се вчера среща, на която са обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата "Три морета", двамата държавни глави са взели в телефонен разговор решение за отлагане на посещението, "поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма".

Но Керсти Калюлайд обясни всичко. "Срещата на върха, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. Имахме време да проведем много работни разговори с българския президент Румен Радев. За съжаление, трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След получаването на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация е изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не участва във вчерашната вечеря на инициативата "Три морета". Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка", заяви Калюлайд. До момента няма официален отговор от страна на "Дондуков" 2.

Междувременно ПИК разкри, че заразеният с коронавирус, с когото е имал пряк контакт Румен Радев е новият командир на ВВС Димитър Петров. Президентът е бил близо него на 16 октомври, когато присъства на празника на военно-въздушните сили и прие почетния строй. На церемонията бяха и началникът на отбраната Ефтим Ефтимов и вицепремиерът Красимир Каракачанов, които вече са си направили тестове и чакат резултатите.

Румен Радев обаче е отказал да се тества и вместо това е отлетял за Естония.

Страната е особено предпазлива по отношение на коронавируса и взема много строги мерки срещу заразата. Вчера Талин наложи нови ограничения за влизащите граждани на страни от ЕС - на жителите на 32 държави, включително и от България. Те трябва да бъдат в двуседмична самоизолация.

Пикът тази седмица е настъпил на 14 октомври, когато страната е отчела 39 новозаразени. Според последните данни вчера новите случай са паднали до 7.

Заболелите от коронавирус от началото на пандемията в Естония са 4127 при население от 1,329 000. Починалите са 68 души. У нас заразените за 30 527, починалите - 1008.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай