Ерджан Ебатин: Има договорка между ГЕРБ и БСП

При всички случаи е имало и коалиционен натиск, подчерта депутатът от ДПС

Ерджан Ебатин: Има договорка между ГЕРБ и БСП | StandartNews.com

Депутатът Ерджан Ебатин за пореден път изрази пред бТВ убеждението на партията, че има договорка между БСП и ГЕРБ, с която размерът на субсидията на политическите партии беше фиксирана на 8 лева. Сделката е била между ГЕРБ и БСП, а не под натиск на коалиционния партньор, заяви още депутатът в предаването „Лице в лице”.

Миналата седмица депутатите вдигнаха субсидията на партиите от 1 на 8 лева за догодина. Субсидията се увеличи след три гласувания и совалки из кулоарите на парламента. ГЕРБ казаха, че са се съгласили на промяна в субсидията заради коалиционните си партньори от Обединените патриоти и заради бюджета за догодина.

От ДПС отново акцентираха, че гласуването не е било според правилата.

При всички случаи е имало и коалиционен натиск, но остава валидна и договорката между БСП и ГЕРБ. Едното не изключва другото, добави Ербатин. 

„Когато се гласува закон за бюджета, и  то на второ четене, нали не предполагате, че политическа сила като ГЕРБ  и цялото управляващо мнозинство, ще отидат неподготвени”, коментира той.

По думите му става въпрос за много чувствителна тема – даване на пари на политическите партии. „Това е чувствителна тема за българското общество, която се разисква в медийното пространство. Преди няколко месеца, когато се промени субсидирането на политическите партии, ние го подкрепихме, защото имаше очакване тази субсидия да падне”, посочи Ерджан Ебатин.

Според него обаче, че ако партиите минават на държавно субсидиране чрез бюджета, за това трябва да се направи ясна стратегия и широк политически дебат.

ДПС не е против финансирането на партиите, но този модел трябва да бъде уточнен съвместно между политическите субекти, категоричен беше депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай