Емил Костадинов: България не бива да се намесва в Сирия

Емил Костадинов: България не бива да се намесва в Сирия | StandartNews.com

София. „Безусловно категорично осъждаме всякаква употреба на химическо оръжие срещу цивилно население от която и да е от потенциалните страни, но позицията на БСП е, че България не бива да участва във военни действия в Сирия". Това заяви депутатът от БСП и член на изпълнителното бюро на партията Емил Костадинов пред БНР. Той уточни, че парламентът още подготвя своята позиция за кризата в Сирия.

„Считаме, че трайно решение на този конфликт може да бъде намерено само и единствено по политически път и затова всяка форма на чуждестранна военна намеса е неприемлива преди изчерпване на всички възможни мирни средства за разрешаване на конфликта", допълни Костадинов. Той изрази и своята лична позиция по въпроса- страната ни да не участва във военни действия в Сирия.

„Живеем в парламентарна република. Позицията на БСП е едно, а съвсем друго е, разбира се, позицията, която ще изработи българският парламент и правителството е задължено да се съобразява с позицията, изработена от българския парламент", каза народният народният представител.

Костадинов уточни, че преди да излезе позицията на НС по въпроса за Сирия, тя ще трябва да бъде обсъдена с парламентарните комисии. Не бива да има притеснение, че България ще остане в изолация, увери той и даде за пример решението на Великобритания да не участва във военна намеса.

„Трябва да обърнем внимание на една друга важна позиция, която у нас остава някак си не достатъчно коментирана, незабелязана – позицията на Русия и президента Путин. Видни политици в света заявяват, че Русия е абсолютно централна за всяко решение на конфликта", обясни Костадинов.

Протести има не само в България, но и в целия свят. Така червеният депутат коментира обстановката на антиправителствени протести, с която народните представители ще започнат работа на 4 септември. „Виждате, че вълна от протести залива градове по света по различни причини. Надявам се, че в утрешния и в следващите дни, като минимум, няма да има провокации, защото една от целите на ГЕРБ е именно протестите да свършат работата на политическата партия, да ескалират напрежението и да доведат до предсрочни избори", завърши депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай