Елена Йончева с последни новини за българските моряци в Йемен

Това са български момчета, трябва да се направи всичко, за да се върнат у дома

Елена Йончева с последни новини за българските моряци в Йемен | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Евродепутатката Елена Йончева стана първият европейски представител, който отиде на място в размирната част на Йемен, за да преговаря за освобождаването на взетите като заложници български моряци. За мисията си тя е получила подкрепа както от служебната власт у нас, така и от председателя на ДПС Делян Пеевски, призна самата Йончева в интервю за Нова телевизия.

Тя е в Йемен от няколко дни, където са българските моряци - капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитан Данаил Веселинов. Вече 10 месеца те не могат да се приберат, след като корабът им Galaxy Leader беше задържан от бунтовниците хуси. Елена Йончева се срещна с моряците, срещна се с министъра на външните работи и неговия заместник, а сега чака да бъде приета от президента.

Обясни, че се е готвила за мисията си от няколко месеца. „Това е хуманитарна мисия, подготвям се от март. През май опитах да достигна до тази част на Йемен, но не успях. Сега съм тук. Видях се с българските моряци. Те се намират в Худейда. Разговарях с тях, в присъствието на властите от Сана, в присъствието на съветника на президента”, разказа евродепутатката.

Според нея думите ѝ се чуват в Сана. „Чуват се хуманитарните аргументи, има диалог и се  обмисля тяхното освобождаване”, каза Йончева. Най-силният аргумент, който изтъквала, е, че двамата българи са в тежко психическо състояние.

„Това са български момчета, трябва да се направи всичко, за да се върнат у дома. Никой не поема никакъв политически ангажимент. Мисля, че само ще помогне една такава мисия”, оцени инициативата си Елена Йончева.

„За тях се грижат, имат достатъчно храна и лекарства, но психологическият шок е много силен. Ал Худейда е място, където падат ракети, на практика е зона на военни действия. Нашите момчета не знаят дали ще оцелеят. Това е огромен психологически шок. Аргументите, които давам, са чисто хуманитарни”, посочи Йончева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай