Елена Йончева каза категорично кога ще имаме пълноправен Шенген

Според нея, ако се намерят инструментите да се намали трафикът на хора, ще има успехи

Елена Йончева каза категорично кога ще имаме пълноправен Шенген | StandartNews.com

Евродепутатът Елена Йончева увери, че България ще има пълноправно членство в Шенген до края на годината. Това представителката на групата на „Обнови Европа“ направи след дебати в Страсбург за цялостен и ефективен подход за връщане на незаконни мигранти.

Връщанията на мигранти, които нямат право да останат в ЕС, са липсващият елемент от европейската политика по миграцията. Имаме необходимост от нова и ефективна политика за връщания. Но също така и от точен подход към проблема. Можем да се поучим от сделката между Италия и Албания. Подобни сделки са скъпи и неефективни. И отварят вратата за правни проблеми. Най-притеснителното е, че някои държави членки виждат в подобни сделки възможност да не прилагат Пакта за миграция. Вместо това ЕС трябва да се фокусира върху работа с държавите на произход на мигрантите, да установим стабилно партньорство и да приложим Пакта без забавяне, каза още Йончева.   

Тя отбеляза, че почти половината от хората, които пристигат в ЕС не получават убежище. В същото време миналата година по-малко от 20% от тези, които са получили отказ да останат, са били върнати. Искаме политиката на ЕС да бъде справедлива към тези, които се нуждаят от закрила, и да бъде строга и ефективна към тези, които нямат право да останат, каза евродепутатът.

През 2021 г. Елена Йончева оглави групата, в която преговаряха представителите на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета по Пакта за миграция. Законодателният пакет беше одобрен след сложни и трудни дискусии през май тази година. Той ще започне да се прилага през 2026 г., но вече се чуват гласове това да стане по-рано. На подобна позиция са Франция и Испания, например.

Нека бързо да приложим Пакта. Да се противопоставим на какофонията от национални мерки, призова и председателката на групата „Обнови Европа“ Валери Хайер. Според нея от споразумения, като това на Италия с Албания, ще пострада независимостта на ЕС, защото става подвластен на други държави. Тя се обяви за преразглеждане на Директивата за връщанията.   

Миналата седмица темата за миграцията и политиката на някои държави членки като Германия, да възстановят граничния контрол, беше обсъждана на заседанието на Съвета. Обявихме, че Европейската комисия ще предложи мерки за по-ефективно връщане на тези мигранти, които нямат право да останат в ЕС. Не можем да си позволим нови шест години без напредък, каза еврокомисарят Хелена Дали в сряда по време на дебатите в Страсбург. Тя заяви, че в следващите седмици Европейската комисия интензивно ще работи със законодателите, за да се попълнят правните пропуски в политиката по връщанията. Еврокомисарят припомни, че Директивата, която урежда тези въпроси, е приета преди 16 години. 

Хелена Дали отбеляза още, че някои държави членки вече прилагат елементи от Пакта, като съчетават отказите за предоставяне на убежище със заповеди за връщане. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай