Експерт разби мита, че машинният вот е по-добър

Предсрочни избори няма да има, смята Димитър Димитров

Експерт разби мита, че машинният вот е по-добър | StandartNews.com

Внушава се на обществото, че машинното гласуване е по-добро от хартиения му аналог, но това не е вярно, стана ясно от изказване на члена на ЦИК и изборен експерт Димитър Димитров в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Предсрочни избори няма да има, смята Димитров.

Той коментира поправките в изборните протоколи, за които лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова твърди, че са знак за манипулации. По думите му грешки се допускат, но при предаването на изборните книжа те се изчистват.

Димитров заяви, че при машинното гласуване също е възможно да се допускат грешки. „Това, което излиза като протокол – една голяма и дълга лента като касова бележка, в която машината отразява числата, свързани с избора на всеки един, който е гласувал. Оттам-нататък тя трябва да бъде пренесена в този си вид (данните да се запишат в протокол). Тази лента не е изборен резултат. Резултат е протоколът, който е подписан от всички членове на СИК“, обясни Димитров.

Изборният експерт предупреди, че в многомандатните райони лентата от машината ще бъде много дълга и данните от нея трябва много внимателно да се пренасят в изборните протоколи.

„Машината не дава краен резултат. Тя дава 2 гласа за единия кандидат, три преференции и т.н. Вариантът, който се внушава е сеене на невежество.  Аз винаги съм бил против машинното гласуване – това е излишен разход на енергия. Ако една партия иска да управлява, все едно коя е тя, трябва да има 11 хил. доверени члена, които да изпрати във въпросните комисии (СИК). Ако представителите им са некомпетентни, как тогава имат претенции да управляват цялата държава?“, каза Димитров.

Според него трябва да се помисли и за възрастното население на страната, което би се затруднило да упражни вота си машинно. Той допълни, че машината не позволява подаването на недействителна бюлетина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай