Експерт даде съвет на Борисов. Какво трябва да смени в парламента

Първото заседание на Народното събрание ще приключи тогава, когато има избран председател и заместник-председатели

Експерт даде съвет на Борисов. Какво трябва да смени в парламента | StandartNews.com

Източник: бТВ

Конституционалистът доц. Наталия Киселова призова ГЕРБ да смени кандидата си за председател на Народното събрание. В рамките на новия парламент има и друг достоен човек, който партията може да издигне за председател на парламента, многозначително каза Киселова в интервю за бТВ.

Конституцията не е предвидила специфично мнозинство за избор на председател на парламента, уточни тя.

Според нея работа е на ГЕРБ да проведе разговори за подкрепа на председател на парламента и за съставяне на правителство. Когато две парламентарни групи не са достатъчни, за да се вземе решение, то тогава трябва да се преосмисли начинът, по който се поставят изходните позиции на партиите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Втори ден страшна жега в парламента. Пак избират председател

Киселова обясни, че първото заседание на парламента ще приключи тогава, когато има избран председател и заместник-председатели. Трябва да има наличие на кворум и от депутатите да бъдат избрани ръководителите на Народното събрание, поясни тя.

Нормално е да има балотаж между двамата кандидати, получили най-много действителни гласове при наличието на кворум. Парламентарните групи трябва да решат дали да има състезание между онези кандидати, които са участвали в първото състезание, или да издигнат нови.

Още в понеделник Бойко Борисов обяви пред парламентарната си група решението за парламентарен шеф да бъде предложена Рая Назарян - една от трите дами от преговорния екип на ГЕРБ.

На вчерашното гласуване Рая Назарян получи гласовете на народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС, като не ѝ достигнаха едва 3 гласа.

В коментар след това Борисов бе категоричен, че предложението на ГЕРБ остава Рая Назарян. В нейна подкрепа се изказа и председателят на ДПС Делян Пеевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай