ЕК застава зад Балканския газов хъб (ОБЗОР)

ЕК застава зад Балканския газов хъб (ОБЗОР) | StandartNews.com

Имате потенциал да станете лидер в региона, заяви комисарят по енергетика Канете

Проектът не изключва доставки от Русия, подчерта премиерът Бойко Борисов

Европейската комисия ще подкрепи всички усилия на българското правителство да изгради газов хъб на територията на България. Това увери еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, който бе на посещение у нас. Той се срещна с премиера Бойко Борисов и двамата обсъдиха диверсификацията на доставките на газ за Европа.

"България има изключително силен потенциал да стане лидер с изграждането на европейски и балкански газов хъб", заяви след срещата Канете. Той похвали усилията на правителството ни да разнообрази доставките на газ. "Имате изключително добре изградена и разработена газопреносна мрежа. Приветстваме всичко направено", заяви еврокомисарят. По думите му газовият хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски.

Еврокомисарят отбеляза, че вече е оказана необходимата подкрепа на българското правителство за създаването на интерконекторната връзка с Гърция и проектът върви изключително добре. Също така е оказана помощ по финализирането на газовата връзка с Румъния, както и финансова подкрепа за изграждане на връзката със Сърбия на тяхна територия. "Ще подкрепим и всяка друга инфраструктура, която отговаря на изискванията на законодателството на ЕС", заяви Канете. Той обясни, че Брюксел иска да предотврати подобни кризи на тези от 2005 и 2009 г., когато газът се продавал не като стока, а като политически инструмент. "Не искаме това да се повтаря. Искаме да имаме способите и инструментите да гарантираме доставките и България е ключов елемент в тази гаранция", подчерта Канете.

Премиерът Бойко Борисов определи изявлението му като ясен знак, че България се ползва с доверието на Брюксел. В същото време Борисов подчерта, че изграждането на газовия хъб не изключва доставки от Русия. "Руският газ е добре дошъл, ако се спазват европейските правила", заяви премиерът и посочи, че заедно с нашите находища и интерконекторите със съседните страни на практика България ще попадне в центъра на един голям пазар. "Защото ако една стока минава само в една посока, то не е пазар. Когато можем да търгуваме с гърци, турци, румънци, македонци, изобщо в целия регион и нашите тръби са достъпни до всеки, който иска да превози газ, това отговаря на третия либерализационен пакет, отговаря на разбирането на Брюксел", каза още Борисов. По този повод той обърна внимание на срещата на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас с руския президент Владимир Путин в Атина в четвъртък и посещението на Ципрас в България на 1 юни.

ГЕРБ казва за "Дондуков" 2 август-септември
Бойко Борисов, премиер, пред Нова ТВ

За изборите

Ще дойде времето да обявим кандидата си за президент през август. Ще видим кога ще назначи президентът изборите и тогава ще взимаме решение. Аз знам поговорката - "да не казваш хоп, преди да скочиш". Като почнеш да обясняваш, че ще спечелиш изборите категорично, винаги ти минава котка път накрая. Цветанов няма да е кандидат, няма да са и много други хора. Цветанов никога не е пожелавал да бъде кандидат, никога не ставало въпрос той да е.

За Плевнелиев

Поканих го деня преди да даде пресконференция. Дойде и му зададох въпроса - "какво мислиш, как мислиш?". Ако мислиш, какво желаеш от мен, от ГЕРБ, какво трябва да направим, за да знам. Той каза - "имам лични причини, искам да работим заедно, искам да си изкарам мандата, искам сега юни, юли идват много президенти, много премиери, много мероприятия има, трябва да си ги изкарам спокойно. Ако някога за следващ мандат речем, ще говорим. Твърда ми е позицията". Сега нито желая от негово име да му разказвам за личните проблеми, нито ме е оторизирал да го направя, но достатъчно сериозни са и достатъчно убедителен беше. Плевнелиев и след мандата ще има успешна кариера, ще помага много на държавата си, както го е правил досега.

За АБВ и Първанов

АБВ прави същото, което прави Реформаторският блок, по-точно ДСБ - "искаме да имаме общ кандидат, ама ние ще ви посочим кой ще е". АБВ излиза напред и казва, че Първанов ще е кандидат-президентът, но иначе са за обща лява кандидатура. Така поставят г-жа Нинова (Корнелия Нинова - б.р.) в две неловки ситуации - тя като нов лидер трябва да спечели избори. Ако подкрепи пък Първанов, заминава. Сиреч тя е принудена да издигне свой кандидат. А пък РБ от трибунката казват - "да дойде Борисов веднага тука, за да му кажем, че трябва да подкрепим обаче като независим бившия кандидат на ГЕРБ Плевнелиев.

За Изборния кодекс

Българите зад граница трябва да знаят, че няма никакво деление. Изключително важно е да знаят и това, че ние бяхме в ситуация, в която щеше да падне правителството. А след това нямаше да може да се създаде правителство - АБВ вече си е тръгнало веднъж, няма да седне да говори с ГЕРБ. Ако патриотите си бяха тръгнали, не може да седне да говори с ГЕРБ. С ДПС кой от тях пък може да си говори.

За Слави Трифонов

Пожелавам му успех, да е жив и здрав. Аз винаги съм уважавал труда на другите. След като 20 години прави предаване и концерти, значи има качества. Оттам нататък на политическата сцена, ако иска да се пребори с нас, добре дошъл е. Колкото аз мога да правя концерти и да пея, толкова ще се справи той на политическата сцена.

За Ердоган

Ердоган е много тежък характер, изключително тежко се работи с него и това не е само за нас.

Освен това вече е взел властта и така се е организирал, че просто е невероятно силен в Турция. Аз даже с канцлера Меркел си говорих за това, викам - "два дена сме тук (Истанбул - б.р) и не видях нито веднъж новия им премиер. Дори вечерта на семейната вечеря, на които тези, които имат, си бяха с жените, пак не дойде новият премиер. За да няма никакъв шанс в новините или някъде другаде да излезе друг ръководител. Ние с него имаме такива отношения, че аз често правя демонстрация. Ама има уважение към мен и това, което поеме като ангажимент го изпълнява.

За Бойко-младши

Прилича на майка си и баща си... на дядо си прилича сега. Като е при майка си, плаче, като дойде при щангата у нас, спира да плаче. Като реве и го закарам на щангата, започва да се смее. Дали му дрънка като ме гледа, че набирам. Не знам, бебе е, не го разбирам, но фактът, че като отидем оттатък, се смее с голям кеф. Лягам и вдигам и то се радва.

Путин не може да се радва с един клиент по-малко
Бойко Борисов, премиер

Намирането на газ и петрол у нас безспорно ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия. Аз на Путин съм му казвал лично, че ние това ще го правим, това е българският интерес и ми е по-скъп от всичко. Но как да се зарадва Путин от това? Ако утре един клиент имаш по-малко, как да се зарадваш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай