ЕК прекрати частично наблюдението си над България

Излязохме едни гърди пред румънците в битката срещу корупцията

ЕК прекрати частично наблюдението си над България | StandartNews.com

Европейската комисия прекратява частично наблюдението си над България. Окончателно това може да стане до края на мандата й догодина. Условието е страната ни продължи да полага същите усилия. Това са основните изводи в доклада на Брюксел за напредъка на страната ни и Румъния. Новината обяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Докато за България ЕК отчита сериозен напредък, за Румъния констатира рецесия и връщане назад. Тимерманс посочи като тревожни за Брюксел особено последните 12 месеца. "Трябва да сте твърди, защото румънското население иска тази битка с корупцията", обърна се той към румънците.

Три от шестте мерки за България се смятат за изпълнени и временно се затварят, заяви Тимерманс. Той изрази увереност, че наблюдението над страната ни ще бъде напълно свалено преди края на мандата на ЕК - през 2019 г.

Трите показателя, по които мониторингът над страната ни пада, са независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и борбата с организираната престъпност. "Виждаме напредък при България и той трябва да продължи", подчерта Тимерманс. Преди да съобщи добрата новина, той Брюксел ни постави под наблюдение - за да се изчистят някои слабости в борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Днес правим разбор на постигнатото. Докладът отбелязва стабилния напредък на България, някои от препоръките се считат за изпълнени, други са близо до целта. 3 от 6-те показателя се считат за временно затворени. Ако тази положителна тенденция продължи и България продължи темпото на реформи по един устойчив и необратим начин, Комисията е убедена, че процедурата за контрол ще приключи преди края на мандата й", заяви зам.-шефът на ЕК.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай