ЕК отпуска 750 млрд. евро за измъкване от кризата

750 млрд. евро ще бъдат взети от Комисията под формата на кредити от пазарите

ЕК отпуска 750 млрд. евро за измъкване от кризата | StandartNews.com

Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в сряда създаването на нов инструмент за възстановяване от коронавирусната криза, наречен "ЕС от следващо поколение" в размер на 750 млрд. евро.

Тя заяви пред пленарната сесия на Европейския парламент, че "ЕС от следващо поколение" заедно с основната 7-годишна бюджетна финансова рамка на Европейския съюз възлизат на 1,85 трлн. евро.

Фон дер Лайен добави, че "средствата в размер на 750 млрд. евро ще бъдат взети от Комисията под формата на кредити от пазарите, като 500 милиарда евро ще бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства и 250 милиарда евро под формата на заеми".

Тя също така заяви пред евродепутатите, че Европейският съюз е изправен пред избор, при който всяка страна трябва да реши дали ще върви сама или ще участва в съвместния отговор заедно с другите страни.

"Това е моментът на Европа", каза фон дер Лайен и добави, че "нашата готовност да действаме трябва да отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени всички".

В тази връзка Урсула фон дер Лайен призова членовете на ЕС, които гледат с неохота на плановете на ЕК, да "оставят настрана предразсъдъците си" и да подкрепят предложеният от Комисията фонд за възстановяване от коронавируса в размер на 750 млрд. евро.

"Утре цената на бездействие в тази криза ще бъде далеч по-скъпа за нас. Важното е тук да поставим заедно основите на нашето бъдеще", каза тя пред европейските депутати.

"Нека оставим настрана старите предразсъдъци!", призова тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай