Единен национален орган ще контролира язовирите

Единен национален орган ще контролира язовирите | StandartNews.com

София. Подготвени са промени в закона за водите, които предвиждат да се въведе единен национален контролен орган, който да следи за техническото състояние на хидротехническите съоръжения и това ще бъде Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в "Седмицата" по "Дарик". Тя уточни, че ДАМТН ще контролира състоянието на съоръженията, както и ще издава предписания на собствениците и операторите на тези съоръжения.

С промяната съоръженията ще подлежат на непрестанен контрол и че има механизми, чрез които могат да бъдат санкционирани собственици и оператори, които не се съобразяват с указания, препоръки, констатации и те да понесат своята отговорност, обясни Василева.

Министерството е предприело спешни мерки по отношение на язовирите с неизяснена собственост, припомни министърът. Само за два месеца е установена собствеността на 253 от 268 язовира, които са били с неясен собственик. Контролът над останалите петнадесет е бил поет от областните управители, каза още Василева.

По-голяма част от язовирите с неясна собственост се оказали общински, а други на частни собственици, стана ясно от думите на Василева.

На територията на страната има 2800 язовира, като от тях около 2200 са общински, а останалите са държавна собственост.

Нормализира се състоянието на реките

Ситуацията в страната се нормализира, нивата на реките и водните обекти се поддържат около критичните нива, но с тенденция към спадане, показва информация на оперативното звено към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Наблюдават се снеговалежите, както и количествата на падналия сняг в страната, основно в Северозападна България. Те варират между два и пет до 10 литра на квадратен метър и тенденцията също е към намаляване, отчете Ивелина Василева.

Жълт код е обявен по поречието на Марица. Той важи и за района на Смолян, където паднаха валежи през последните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай