Джафер: Доган ни призова към готовност за избори и изненади

Парламентарната група получи висока оценка от почетния председател на ДПС, казва зам-председателят на парламента Нигяр Джафер пред Канал 3 

Джафер: Доган ни призова към готовност за избори и изненади | StandartNews.com

 



- Изненада ли ви почетният председател Ахмед Доган с отказа си от виждането за предсрочни избори, защото предполагам, че с идеята за програмно правителство не ви е изненадал, тъй като при вас изкристализира от месеци насам? 
- Вярно е, че последните няколко месеца ние говорим за програма за ускорено развитие на страната. Панелите ни работят по секторните политики, защото смятаме, че това е нещо много сериозно и не може просто така ад хок да се пишат някакви неща, които да се представят като някаква визия или като някаква програма. Факт е, че словото на почетния председател традиционно се очаква от доброжелатели и от недоброжелатели. Хубавото е, че всички четат речите и ги коментират. Това вече не е изненада за никого. Мисля, че на България липсват визионери по принцип и хора, които наистина да прогнозират нещата, независимо дали това се харесва на някого, или не се харесва. 
- Очевидно причината всички да очакват неговата реч е, че липсват други визионери. 
- Всъщност, много хубаво би било, ако всяка партия в края на годината чрез своите лидери прави своя анализ и дава някакви насоки за своите виждания за развитието на родината ни. Така че, в този смисъл няма изненада. 
От друга страна всъщност той казва съвсем в края на речта си, че предсрочни избори може и да има. Той изразява своето мнение, че според него не е добре да има, защото това няма да промени нищо - нещо, което всъщност съществуваше и в другата му реч миналата година. 
Много по-важно е това, което се предлага - а то е обединение на експертния потенциал, обединение на капацитета на всички политически сили. Не смяна на системата, така, както някои го разбират, а смяна на модела. Защото, ако България няма програма за ускорено развитие, не може да догони тези страни, които оглавяват класации по стандарт на живот, по отношение на заетост, на доходи, на критерии в здравеопазване и образование. Другото е просто приказки, които нямат покритие. 
Вече отклониха идеята му за общо програмно правителство двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова го нарече вярна диагноза, но грешно решение, а Цветан Цветанов заяви, че си има управляващо мнозинство, което се ползва с обществена подкрепа. 
- В момента ни управлява мнозинство, което изглежда все по-жалко, защото продуцира скандали. Ние живеем от скандал до скандал. Едно мнозинство, което направи така, че ключовата дума за отминаващата 2018 година да бъде скандал, протести, недоволство, нисък стандарт на живот, разминаване на дневния ред на политиците с дневния ред на хората. Аз мисля, че те трябва да се опитат обективно да видят нещата и да ги оценят обективно. 
- Това ли има предвид накрая на словото си Доган, като предупреждава, че управляващите могат да се взривят отвътре, имплозията, за която говори? 
- Най-вероятно това има предвид. Защото, освен че диагностицираме нисък административен капацитет и потенциал, липса на допирни точки и липса на програма, по която те управляват всъщност. Огромно разминаване в коалицията по много важни теми, свързани с европейските въпроси и по въпросите за евроатланти, неща, които са абсолютно несъвместими. Ние много често виждаме тези разделителни линии, а те са тези, които могат да предизвикат тази имплозия, експлозия и други взривоопасни ситуации. 
- И друго важно казва той в речта си - набляга на бедността и на това, че хората емигрират, а управляващите се правят, че такова нещо няма. 
- Много често казваме, че ако слушаме управляващите и техните основополагащи речи по различни поводи, имаме чувството, че живеем в паралелни светове. Обрисува се една България, която е икономически развиваща се, в която няма демографска криза, в която всичко процъфтява. Разбира се, че не е така. При полоие, че се оттеглят големи инвеститори, включително българските инвеститори предпочитат да инвестират в чужбина, което е проблем. Обективната оценка може да постави вярната диагноза. Другото е палеативният опит да се замажат проблемите. Но проблемите остават и хоата ги заявяват - това са бедността и ниските доходи, дори работещите бедни, които получават малко. Проблемите в здравеопазването, които са изключително сериозни. За съжаление, 2018 беше годината, при която се загуби надеждата за реформи въобще. Още една загубена година, която беше пропиляна в скандали и в липса на идеи как да се злезе от ситуацията. 
- На вас от ДПС нищо не казва обаче в тази реч. Или поне не ви отделя специален пасаж, както през минали години. Какво ви каза Доган, конкретно за партията? 
- Парламентарната група получи висока оценка. Имаше призиви към всички, разбира се, към актива, към местните ни структури, които бяха - готовност за изненади, за развитие на ситуацията. 
- Тоест, пак отиваме на варианта за предсрочни избори? 
- Не задължително към предсрочни избори, но и това. Общо взето, имаше призив за готовност, както и за мобилизация за висока експертност и заявление, че евроизборите ще бъдат критерий за кондицията на всяка една политическа сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай