Дянков с формула за три фази на кризата

Правителството да обърне внимание на кризата на потреблението, посъветва бившият вицепремиер

Дянков с формула за три фази на кризата | StandartNews.com

Кризата, породена от пандемията от коронавирус, ще има три фази. Това коментира в интервю за Нова тв вицепремиерът и финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков. Той е във Вашингтон и спазва стриктно мерките за изолация.

В момента сме в първата фаза на кризата - здравни мерки. С тях правителството се справи добре - карантината е много важна, каза Дянков. Втората фаза е как в този период и потреблението, и търсенето да се запазят в някакво ниво. Третият период е как при излизането от кризата, домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели много, обясни финансистът. Според него трябва да се прекратят всички процедури по несъстоятелност, тази тема е на следващ дневен ред. За да не се случи това, трябва да се дават още пари, добави Дянков.

"Държавата трябва да е щедра. Това е криза, която не сме виждали от дълго време. През последните години кризите бяха на търсенето. Нямало е достатъчно пари, но бизнесът работи. Сега и той не работи и парите трябва да се фокусират там", заяви още бившият финансов министър.

Правителството има правилен подход за справяне с кризата, даде експертната си оценка бившият вицепремиер. Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за справяне с кризата. Тези 10 млрд. лева, предвидени като възможност за държавен заем, са по-малко от това. Въпросът е как да се използват и колко бързо, обясни финансистът.

"На този етап кризата е здравна. Първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави. Това за икономиката означава спад в търсенето и в предлагането. В момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на обществото. Според мен отговор на тази тема ще дойде след месеци", заяви Дянков. Според него тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите.

"Мярката 60/40 помага, хубаво е, че бързо влезе в действие. Подобни мерки съществуват в над 120 държави.  Ние не сме голяма държава като САЩ и Германия, но това няма значение. В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си", заяви Симеон Дянков и даде за пример и съседните на България държави, в които процентът, който държавата дава, е по-голям. Той е категоричен, че ако се подпомагат домакинствата, ще се излезе по-лесно от кризата. С времето е необходимо да се преразгледа и мярката 60 на 40, като държавата поеме по-голяма тежест. Дянков смята също, че въпросът не е дали работните места се запазват, а къде е потреблението. Световният опит показва, че потреблението се възстановява по-бавно. Затова Дянков посъветва правителството да обърне внимание на кризата на потреблението.

Според Симеон Дянков отварянето на суап линията между ЕЦБ и БНБ е правилен ход. За него това е второстепенна стъпка, но е хубаво да има подобен вид осигуровка. Бившият финансов министър смята, че мерките трябва да се насочат и към други групи хора, например тези, които са се завърнали от чужбина.

"Определено ще сме по-сигурни в Еврозоната. В момента ЕЦБ е основният финансиращ мерките за кризата в Европа и това, че България е изключена от тези мерки, защото не сме част от Еврозоната, определено ни пречи", каза Дянков и подчерта, че Европейската централна банка е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай