Двама вицепремиери скочиха на сръбското изсъскване

Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов отвърнаха на Ивица Дачич

Двама вицепремиери скочиха на сръбското изсъскване | StandartNews.com

Правителството на България защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи, съобщиха в специално изявление от пресцентъра на министерството на Екатерина Захариева.

По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес.

Изявлението беше публикувано след като сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич включи България в остър коментар. В интервю пред РТС, където обсъждаше конфликта между Сърбия и Черна гора, Дачич порица усилията на страната за опазване на българското малцинство в Сърбия.

По думите му то било малобройно - 0,26% от населението, но въпреки това на всяка среща на Европейския съюз България поставяла въпроса за правата на сънародниците ни.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също реагира на изявлението. В профила си във фейсбук. Той написа, че "българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай