ДСБ в опозиция като "дървено желязо"

ДСБ в опозиция като "дървено желязо" | StandartNews.com

Щях да кажа, че е комично и смешно, ако не беше трагично, защото няма такъв оксиморон - дървено желязо, хем да си във властта, хем да си опозиция. Така коментира ситуацията в правителството в момента Рушен Риза - депутат и съпредседател на ДПС в отговор на питане на медиите в Добрич.

Според него това, което се случва е лош сигнал и обществото го вижда. "Това е анормална ситуация. Продължават да упорстват и даже такива изказвания правят, че аз се учудвам на тяхната наглост ли да кажа, на невежество ли - не знам. Ние като парламент и правителство даваме лош сигнал на хората. Като се има предвид и положението на хората се получава сериозна ситуация, която може да се оправи или със сериозен партньор или с избори, колкото се може по-скоро. Иначе не виждам решение на въпроса - в правителството сега единият партньор е националист, ксенофоб - дават едни сигнали към Европа. Другият партньор е ляв - АБВ води лява политика, третият партньор - не знам. Това правителство е брак по сметка" - коментира Риза и добави, че в парламента макар че има много партии, няма много възможности за реализиране на ново правителство.

По думите му ДПС е конструктивна опозиция с конструктивна позиция и по въпросите на националната сигурност, депутатът заяви, че партията винаги е подкрепяла управляващите. Според него трудно правителството ще продължи напред и дори добави: "Сигурен съм, че не от опозиция или външли сили, а сами си копаят гроба в момента. Сами ще си съборят правителството", като добави, че той лично би желал страната ни да има силно правителство. Риза бе категоричен, че партията е за предсрочни избори и то възможно най-скоро. Депутатът увери, че партията е готова за предсрочен вот, независимо от процесите, които текат вътре в нея. Запитан ще се включат ли в президентската надпревара, Риза сподели, че е рано да се коментира, като допълни, че се изчаква другите партии да обяват кандидатите си. В същото време категорично каза, че партията ще участва в президентските избори.

Риза бе гост на 9-ата отчетно-изборна областна конференция на Движението в Добрич.

Добрич застана зад Ахмед Доган

"С това двуличие и преобразяване Местан няма да може да постигне нищо. Няма да може да убеди хората, че изведнъж се е събидул и е разбрал, че е сбъркал, че 20 години е бъркал. Аз бих го попитал - 20 г. ако му трябват, за да разбере, че е сбъркал, колко време ще му трябва да разбере, че пак бърка" - така коментира ситуацията около създаването на ДОСТ Рушен Риза в Добрич. Той добави, ме са правени много опити за разцепването на партията и то отвътре, като даде и примери - Мехмед Ходжа, Гюнер Тахир, Касим Дал и добави, че сега 90 на сто от хората на Тахир са в ДПС.

На Областната конференция стана ясно, че ДПС - Добрич, застава зад Ахмед Доган, като Рушен Риза съобщи, че и ДПС - Силистра, където се е провела областна конференция на партията и той е бил гост на форума са застанали зад Ахмед Доган. "Нашият неоспорим и единствен лидер е Ахмед Доган. Трудно се намират лидери като Ахмед Доган, бих казал, че те се раждат веднъж на 100 години и трудно ще бъде заменен", коментира Риза. 

Депутатът и съпредседател на партията изтъкна, че ДПС е демократична и в рамките на 6 месеца тече състезание, а кой ще е лидерът ще стане ясно на 24 октомври. Риза подчерта, че независимо от трусовете партията е единна и дори разширява своето влияние в страната. "За нас северозападна България бе бяло петно, а на последните избори имаме 12 хил. гласа във Враца и структурите ни поставиха цел при следващите избори да имат 17-18 хил. гласа и двама депутати, добре се развиват нещата във Видин, в Монтана" - каза Риза.

Областната конференция започна с изчитането на Съболезнователен адрес, с който членовете на конференцията заявиха, че осъждат терористичните нападения в Турция и с едноминутно мълчание почетоха жертвите на атентатите. Областният председател д-р Ердинч Хаджиев отбеляза в доклада си, че за последните три години ДПС е запазила позицията си на трета политическа сила в областта. Той бе преизбран на поста председател на Областния съвет на партията в Добрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай