Драма в БСП! Свиленски финтира съда

Не се признава за изключен

Драма в БСП! Свиленски финтира съда | StandartNews.com

Нова драма разтърси БСП. В деня, в който във Върховния касационен съд започва делото за лидерството в БСП, приближените до Корнелия Нинова - Георги Свиленски и Иван Ченчев, решиха да финтират ВАС и подадоха документи за регистрация на партията в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните избори на 27 октомври. 

Това стана въпреки решението на ЦИК, че представляващ БСП е Атанас Зафиров.

"Направили сме всичко по закон. Дадохме перспектива и дадохме възможност българските социалисти да гласуват", заявиха пред журналисти Свиленски и Ченчев. Те обявиха, че все още са членове на партията, въпреки че на 1 септември Националният съвет на БСП изключи тях и Корнелия Нинова от лявата формация.

Свиленски припомни, че законовият срок за регистрация на партиите за участие в предстоящите парламентарни избори е 11 септември и няма време.

Междувременно Върховният касационен съд решава дали да бъде заличена Корнелия Нинова като председател на БСП. Делото е по жалба на близки до Нинова депутати срещу решение на Софийския градски съд, с което като временно изпълняващ функциите председател в Регистъра на политическите партии беше вписан бившият й заместник Атанас Зафиров.

„След като няма свикан Конгрес, който да констатира оставка на председател, всякаква друга регистрация може да бъде оспорвана от трети лица. Тези хора изправят под опасност регистрацията на БСП“, каза Ченчев, позовавайки се на закона и на Устава на левицата.

„Каквото и да реши съдът, регистрацията поне да я има“, допълни той.

Георги Свиленски беше категоричен, че не може да се случи ситуация като при ДПС.

„БСП е едно. В актуалното състояние ясно е записано кой представлява партията, няма двама представляващи, има един и това е Корнелия Нинова“, каза той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Паргов: Бизнесът и взаимният интерес могат да сложат точката на геополитическите турбуленции

Паргов: Бизнесът и взаимният интерес могат да сложат точката на геополитическите турбуленции

България, като своеобразен център на Балкански полуостров, предвид географското си положение, може и заслужава вниманието на китайските партньори в ра...

Коментирай