ДПС готова на диалог, но без условия

ДПС готова на диалог, но без условия | StandartNews.com

София. „Много е важен въпросът какъв диалог иска Борисов. Ако е да се съгласим с искането му за избори сега, не можем да приемем". Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в предаването „12 плюс 3" по БНР, по повод изказване на Бойко Борисов, че е готов на диалог.

„Ние сме готови за диалог, но трябва да е ясно за какъв диалог става дума. Диалогът трябва да започне без условия. Второ, смятам, че мястото на диалога е в Народното събрание", каза още Местан и уточни, че парламентарно представените партии са изпратени да работят в Народно събрание. Лидерът на ДПС каза още, че не може да се прави връзка с изказването на Борисов за експертен кабинет, в който да има представители на всички партии, включително и „гербери", и предположенията на Христо Бисеров, че в рамките на Народното събрание може да има повече от един кабинет.

Местан бе категоричен, че в ДПС не са дискутирали темата за втори кабинет в рамките на това НС. „Пред вид вота на българските граждани, възможният вариант за кабинет е този, който е сформиран", допълни депутатът от ДПС и уточни, че втори кабинет въобще няма да де обсъди. Верните теоретични конструкции могат да доведат до грешни заключения, допълни Местан за думите на Борисов за диалог.

„Нека предложението за диалог да дойде от нас и нека това мое участие да е подобен призив, отбеляза председателят на ДПС по повод готовността за разговори. Народното събрание е мястото на диалога, когато става дума за разговор на парламентарни политически сили. Иначе диалог и бойкот са антоними. Нормализирането на политическата ситуация налага и управляващи, и опозиция да заемат своите места в НС", заяви още Местан и продължи, че кабинетът „Орешарски" е шанс за България. Той призова отговорните политици да чуят не само гласа на антиправителствените протести, но и този на контрапротеста.

Посланиците на Германия и Франция правят опит коректно да представят недъзите на страната от 23-годишния преход, каза Местан. Няма как протестите да бъдат продуцирани за 2 дена, защото са започнали на втория ден от идването на новото правителството, напомни той. „Не изключвам нищо от предишните 23 години. В ДПС имаме разговор как страната да се освободи от олигархичните зависимости. Нарекохме ги обръчи от фирми, които задушават партиите. Само, че избрахте да говорите за обръчи от фирми на ДПС, а не желанието ни да освободим партиите от тези бизнес зависимости", каза Местан и гордо зави, че са готови да минат през чистилището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай