ДПС започва борба за възстановяване на демокрацията

Радев наруши и основния принцип, който трябва да изповядва един държа глава - обединението

ДПС започва борба за възстановяване на демокрацията | StandartNews.com

Започваме борба за възстановяване на демокрацията, правовия и конституционния ред в България. Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в интервю за бТВ.  Той обясни защо Движението е излязло с остра декларация за края на 46-ото НС.

Тя не е гняв срещу президента, с нея изразяваме притесненията си за държавността и за демокрацията, която Румен Радев руши, каза Анастасов. И даде конкретни примери. Нарушаване на конституцията е умишленото и напълно осъзнато назначаване на министър с двойно гражданство (б.р. Кирил Петков).

Радев наруши и основния принцип, който трябва да изповядва един държа глава - обединението, задавайки провокативни въпроси, които обиждат цял един етнос, категоричен бе зам.-председателят на ДПС.

Като пример за нарушаване на правовия ред Станислав Анастасов посочи и скандални действия на вътрешното министерство под ръководството на Бойко Рашков по време на изборите, прикрити като борба срещу купуването на гласове. Жена, която се обискира с повод или не, я карат да се съблече гола в 21 век. Има куп репресии към местната власт под благовидния предлог борба с купуването на гласове, заяви Анастасов.

Ще дадем гласност на всички тези нарушения на права. Нямаме никакво съмнение, че всичко това се случва с благословията на Румен Радев. Ще дадем всичко на съответните институции и на партньорите си, категоричен бе политикът.

Ако някой си мисли, че с изпълнителната власт отново ще мачка ДПС и депесарите, няма да стане. Ние знаем цената на демокрацията и ако се наложи ще я платим пак, заяви още Станислав Анастасов. Той съобщи, че ДПС ще извади в кампанията всички доказателства, които има. Няма да позволим и на второто правителство на Радев да се намесва в предизборната кампания, която вече е и негова кампания, каза зам.-председателят на Движението.

Купуването на гласове е една много грозна практика, на която трябва да се противодейства. Но използването на това за параван е недопустимо. Случаите на такива действия са над 10 000, а дадените на прокурор - под 100, каза още Анастасов. И заяви: "Хубаво е когато се говори в полза на борбата срещу купуването на гласове, да се каже и какво се прави за борбата срещу купуването на партии. Иначе това е двоен аршин". Зам.-председателят на ДПС поиска да зае какво са направили компетентните органи по сигнала на лидера на "Екогласност" Емил Георгиев, че Кирил Петков и Асен Василев са се опитали да вземат партията му срещу депутатски места.

Следващото народно събрание със сигурност трябва да има правителство. Т.нар. партии на промяната си присвоиха правото да правят кабинет и да изолират партии, каза още Станислав Анастасов. В отговор на въпроса възможно ли е правителство на ГЕРБ, ДПС и БСП той заяви: "Нито една възможност не е изключена, трябва да има правителство.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай