ДПС с декларация за 30 години преход

Той подчерта, че етническите турци са не по-малко големи патриоти от всички останали

ДПС с декларация за 30 години преход | StandartNews.com

Българските етнически турци и мюсюлманите в България бяха в София в битка за правата си и да падне тоталитарната държава и никога не трябва да го забравяме. Това каза в декларация от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод 30 години от началото на прехода.

"Споменът за събития станали преди 30 години е изключително нужен на българското народно събрание и на обществото. Само, че без дупки в спомена, ако може. Когато говорим за онези събития и за митингите, за излезлите 10 или 20 хил. души в София и още много пъти повече в цялата страна, да не забравяме българските етнически турци. Да не забравяме мюсюлманите в България. Те бяха тук в София на този митинги на следващите", каза още Цонев.

"Когато по трибуните излизаше покойният д-р Желю Желев, когато излизаха другите дейци, с които съм имал честта да се познавам, с някои от тях да бъда и приятел, да работя и да се уча, знам, че по същото време имаше политически затворници, а тези, които бяха по трибуните не бяха политически затворници. Някои от тях бяха водили битка с тоталитарния режим по своя начин, като дисиденти, с книги, със слово. Други бяха водили истинска битка с тоталитарния режим. Къде беше д-р Ахмед Доган тогава? В Затвора излежаваше присъда в битката за права и свободи за демокрация в България. Кой спомена десетките жертви на тоталитарния режим от българските турци и българските мюсюлмани. Когато говорим за тези събития, никога не трябва да пропускаме решаващата роля на българските мюсюлмани в битката срещу тоталитарния режим. Това го казвам с чест, с достойнство, аз православният християнин. Винаги трябва да помним тези неща, защото без битката на целия народ и на една важна част от него, българските мюсюлмани тоталитарния режим нямаше да бъде така силно разклатен и нямаше да падне. Нямаше да ги има тези събития, както и последващата роля, г-н Марков, на ГЕРБ. Моите уважения към ГЕРБ и ролята й днес, обаче България премина през всички тези изпитания без ГЕРБ", допълни още Цонев. Той обърна внимание, че България е станала член на НАТО с решаващата роля на ДПС и член на ЕС с мандат в управлението на ДПС. "Мислите, че ако подминаваме тези факти, историята ще ги подмине или ще ги направи по-малки? Не, няма да ги направи", обясни още Йордан Цонев.

Той подчерта, че етническите турци са не по-малко големи патриоти от всички останали. "Вие се подсмихвате. Ето това е патриотизмът. Някои от тях дадоха живота си, други лежаха по затворите, водиха битка в демократична България, застанаха твърдо зад европейския, натовския, демократичния път на България. Това беше ДПС, това е ДПС и това ще бъде ДПС. Не подменяйте ролята на ДПС", призова още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай