ДПС при президента. Цонев разкри какъв кабинет ще подкрепят (ВИДЕО)

ДПС съзнава своята отговорност за кабинет, каза Йордан Цонев

ДПС при президента. Цонев разкри какъв кабинет ще подкрепят (ВИДЕО) | StandartNews.com

ДПС съзнава своята отговорност за кабинет. Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. И призова президента Румен Радев да бъде медиатор за съставяне на правителството.

Зам.-председателите на ДПС Искра Михайлова, Йордан Цонев и Халил Летифов и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид влязоха при президента Румен Радев. На "Дондуков" 2 се провеждат вторите консултации при държавния глава за съставяне на правителство.

"Съгласно конституцията при неуспех на първия проучвателен мандат, вторият идва задължително при вас. Имате ли вече някакви идеи за реализацията му?", попита Радев.

Ниската избирателна активност говори за нарушено доверие. Това е процес, който се развива вече няколко години, особено през последните 3-4. Това се дължи на факта, че политическите сили и институциите се отдалечават дневния ред на хората, посочи Цонев.

Ние този извод сме го направили. И цялата ни кампания бе проведена под слогана, че трябва да се върнем при хората и да работим с хората, продължи зам.-председателят на Народното събрание.

Хората категорично не искат нови избори. Искат политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство, да има редовен кабинет, който да решава проблемите. А решаването на проблемите категорично минава през един пълен или почти пълен мандат, категоричен бе Цонев.

ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите за съставянето на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство, ако е възможно. И ние този път ще го извървим. Въпросът е дали другите политически сили го разбират, каза още народният представител.

Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя в тези избори, съобщи Цонев. И допълни: Още повече, че заявките на по-малките партии изискват подкрепа на първите две. Така че не виждаме никаква разлика освен политическото его”.

"Това е волята на българския народ, а не нещо измислено. И гласувалите, и негласувалите казаха едно и също. "Доверието може да се повиши само чрез работа на редовен кабинет. Най-логично е да бъде подкрепен мандата на победителя", подчерта още веднъж Йордан Цонев.

От ДПС очакват от президента да играе ролята на медиатор и с авторитета си да успее да убеди партиите да намерят решение за изход от ситуацията. "Изборите са краен вариант и не се решение", каза той.

"ДПС и нашата парламентарна група ни натовари с това да кажем, че ние много разчитаме на вас, г-н президент, в този процес, на вашия авторитет, да убедите политическите сили в ролята ви на държавен глава в този процес като медиатор. Защото очевидно има нужда от медиатор. Няма кой да бъде освен вие, така че очакваме от вас, както винаги, да бъдете на висотата на тази отговорност и да се опитате да ги убедите, че трябва да излезем с решение от тази ситуация. Изборите са краен вариант и не са решение. Това го чухме ясно то българските граждани",заяви Цонев.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай