ДПС посочи ценностите на машинния вот

Започнаха консултации с ДПС при президента

ДПС посочи ценностите на машинния вот | StandartNews.com

Ценностите на машинното гласуване изрази председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на консултации за изборите при президента Румен Радев.

ДПС смятаме, че имаме и опита, и експертизата на тема машинното гласуване, каза Карадайъ. Той припомни срещата при Радев преди една година, на която ДПС призова да се  определят първо целите, които искаме да постигнем с включване на машини в изборния процес.

Позволихме си тогава да дефинираме три равнопоставени цели. Първата бе проблемът с големия брой недействителни гласове. Включването на машини в изборния процес би трябвало да има за цел минимизиране броя на недействителните гласове, каза Карадайъ.
Втората цел е да ограничим субективния елемент в броенето на гласовете, за да се повиши доверието в резултатите от изборите, допълни той.
Третата цел е да се сложи края на огромния брой сгрешени, поправяни, надраскани секционни протоколи с ред грешки в тях, които допълнително ерозират доверието в резултата от изборите, каза Карадайъ.

За съжаление този наш призив не се чу. Наложи се един изборен кодекс с процес, в който се смесват хартиеното гласуване с машинното, в която се смесват ръчното броене с резултатите от машините, а което е предпоставка за още по-голямо недоверие, отправи критика Карадайъ. И заяви: "Ние винаги сме били готови с нашата експертиза, отговорност и предложения да търсим решение на проблеми, които сме успели да дефинираме, включително и в изборите.".

Подходът към модел за включване на машини е тотално грешен в сегашния Изборен кодекс. И докладът на ЦИК най-добре дава оценка на това състояние, обобщи Карадайъ.

 

Още преди една година, когато изложихте тези цели, аз казах, че президентската институция ги подкрепя изцяло, заяви Румен Радев.

От страна на ДПС в консултациите участват зам.-председателят на ДПС и парламентарната й група Йордан Цонев и зам.-председателя на ПГ на ДПС и член на ръководството Хамид Хамид.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай