ДПС подозира ГЕРБ и БСП в сговор за субсидиите

Предложението на социалистите /8 лв./ обслужва големите формации като ГЕРБ и БСП и ощетява малките, каза Мустафа Карадайъ

ДПС подозира ГЕРБ и БСП в сговор за субсидиите | StandartNews.com

Движението за права и свободи (ДПС) смята, че има договорка ГЕРБ-БСП за партийните субсидии. Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП, съобщи пред медиите в парламента председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

В чл.64 от бюджета на държавата за 2020 г. има предложение на левицата субсидията за парламентарно представените партии да е 8 лв. за реално получен глас. Управляващите предвиждат да е един лев.

"Това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма както съвсем скоро наградиха кошмара на майките на деца с увреждания чрез избирането му за зам.-председател на НС/Валери Симеонов/", коментира председателят на ДПС.

Той припомни, че от Движението още при внасянето на предложението за един лев са заявили, че, ако има субсидия, тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне на тези, които са парламентарно представени. По думите на Мустафа Карадайъ, се вижда, че големите политически сили не могат да изхарчат цялата държавна сума, която получават, и имат големи банкови депозити.

Според ДПС един лев е популистки ход и те смятат, че за партиите не трябва да има субсидия, а финансирането да става прозрачно, открито, чрез дарения.

До момента, отбеляза още председателят на Движението, управляващите не са изпълнили ангажимента си за широк обществен дебат по темата, а обещанието е било това да стане преди гласуването на републиканския бюджет за следващата година.

Предложението на социалистите /8 лв./ обслужва големите формации като ГЕРБ и БСП и ощетява малките, които няма да могат да финансират дейността си, посочи Мустафа Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай