ДПС критикува тол системата и ел. винетките

Халил Летифов: ДПС подкрепя въвеждането на тол системата при ясни правила и щадящ за българските превозвачи вариант

ДПС критикува тол системата и ел. винетките | StandartNews.com

При липсата на консенсус и конкретни параметри тол системата трудно ще заработи, заяви за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Халил Летифов, председател на Транспортната комисия към Народното събрание и депутат от ДПС.

Все още се провеждат разговорите между ресорното министерство и транспортния бранш, обясни той. „Голямата драма беше, че още през декември, когато гласувахме закона, чрез който да внедрим електронната винетка и тол системата, и тогава направихме промените „на парче“, както се казва „на коляно“. Не бяхме подготвени. Вкарахме една система да работи, след това видяхме, че от една страна тя се срина, а от друга – не предвидихме част от неудобствата, които в последствие се оказа, че сме създали на превозвачите с електронните стикери. Не бяхме предвидили годишната винетка за тежкотоварни автомобили, а в същото време бяхме заложили, че август месец ще стартира тол системата“, обясни Летифов.

Той каза още, че ДПС подкрепя въвеждането на тол системата при ясни правила и щадящ за българските превозвачи вариант. „Работата на парче“ без да се търси диалог обаче е поредното доказателство, че така не се постига добър резултат, а единствено се генерира напрежение, уточни депутатът. Системата трябва да бъде готова до 2020 година, обясни той, предвид инвестираните средства и по думите му достатъчно дългите срокове за изпълнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай