ДПС избира американски модел за парите за партиите

Отворен модел: финансира се от икономически субекти и граждани

ДПС избира американски модел за парите за партиите | StandartNews.com

И при 1 лев, и при 5 лева партиите фалират. "Зависимостите и в двата варианта са еднакви. И при нула лева също", обясни в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

По думите му ако няма държавно финансиране, каквото има в цяла Европа, тогава трябва да се избере американският модел. И обясни - няма никакво държавно финансиране, но той е отворен модел, финансира се от икономически субекти и граждани - открито финансиране и с публичност на средствата.

"След като обществото не е разбрало, че държавното финансиране е по-евтино и прозрачно, ние ще предложим 0 лева и открито публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите, със съответния контрол от гражданското общество и Сметната палата", допълни той.

ДПС провежда днес и първите консултации с фармацевтичните компании относно идеята им за свиване на ДДС-то за лекарства, хляб и други стоки. "Няма да направим предложение, ако няма гаранции, че ще паднат цените", обясни той. В четвъртък пък е срещата с производителите на хляб, брашно и др.

"За ДДС първо ще има консултации - ако ще има реално поевтиняване на потребителите го искаме, ако няма - за кой го правим? За производителите няма смисъл", обясни и Пеевски. И обяви, че е радостен, че управляващите са чули ДПС за безплатните детски градини, за изграждане на нови, както и за ДДС на книгите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай