ДПС иска извънредни мерки за чумата по свинете

Според Бюрхан Абазов ако не се вземат извънредни мерки свиневъдството ни е обречено

ДПС иска извънредни мерки за чумата по свинете | StandartNews.com

Ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, ще се разпространи заразата африканска чума по свинете. Това каза народният представител от ДПС Бюрхан Абазов пред репортери в парламента в коментар за заразата.

"Най-лошият сценарий е да продължи в другите промишлени свиневъдни обекти, което е абсолютно най-лошият и най-нежеланият сценарий от нас. За съжаление това, което не искахме да се случи - заразата да влезе в големите свинепромишлени комплекси, вече е факт", каза още той.

Небрежност е предизвикала проблема с африканската чума по свинете. България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство. Това заяви в ексклузивно интервю за БНР Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Според Абазов е прав еврокомисарят, че има небрежност.

"За съжаление трябваше да ни го каже еврокомисарят. Заразата от миналата година е факт в България, от две години е в Европа. Ние много добре знаехме, че тя ще се разпространи и ще дойде тук. Всички мерки, които взеха досега управляващите са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани. Краткият ми извод е, че институциите в България не сработиха в критична ситуация", коментира Бюрхан Абазов, който е и бивш заместник-министър на земеделието и храните.

На въпрос дали е обречено свиневъдството в България, той посочи, че ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, заразата ще се разпространи.

Попитан дали ДПС ще търси политическа отговорност, Абазов посочи:

"Утре имаме изслушване на министър Танева и на вицепремиера, който е отговорен за този национален щаб, така че след това може би ще вземем решение."

"Това изказване тази сутрин на заместник-министъра, че отново ние ще обезщетим само регистрираните автоматически, дели на две нашите малки животновъди", каза още той.

Според него веднага в тях възниква мотива да скрият прасето си. По думите му изказването, че ще обезщетим само регистрираните прасета, е самоубийство. Във връзка с оградата срещу чумата по свинете, Абазов посочи, че тя е била като за детска площадка.

"С височина 1 м, около която намериха едно умряло прасе. Изследванията показаха, че то е умряло от смях", посочи още Абазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай