ДПС иска държавна намеса за медицински специалисти

Страната ни е изправена пред глобалния проблем за нуждата от медицински кадри

ДПС иска държавна намеса за медицински специалисти | StandartNews.com

Необходима е държавна регулация на дисбаланса в разпределението на медицински специалисти в страната, като очакванията са промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването да постигнат точно това. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ зам.-председателя на НС и член на Комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер.

Тя допълни, че страната ни е изправена пред глобалния проблем за нуждата от медицински кадри. Ситуацията е толкова тежка, че има области, в които няма и един лекар по определени специалност, каза още тя, като даде пример с ревматолозите, хематолозите и алерголозите, но уточни, че същото важи и за по-широки специалности като педиатри и анестезиолозите.

По думите й прогнозите на ЕК сочат, че кадровият проблем ще се задълбочава и през 2020 очакваният недостиг на медицинските специалисти само за Европа ще е 970 000.

„От източните страни нашите лекари и специалисти отиват да работят в Германия, Франция и Англия. От тези държави медицинските специалисти отиват към скандинавските страни, където е по-добро заплащането. От скандинавските страни предпочитат да отидат отвъд океана, в САЩ и Канада – това е процес, който не може да бъде спрян. Това е част от глобализацията на света. Търсенето на медицински кадри ще се задълбочава, защото демографските показатели показват, че ще има много повече потребност от обгрижване на населението, от грижа за възрастни хора с много заболявания“, обясни зам. председателя на парламента.

Д-р Нигяр Джафер коментира още, че идеята младите лекари да бъдат задължени да работят в държавни болници след специализация ще има благоприятен ефект. Мерките не целят краткосрочен, незабавен ефект, но не бива да се очакват чудеса, добави още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай