ДПС е за още извънредна епидемична обстановка

Според тях фактите по заразата го налагат

ДПС е за още извънредна епидемична обстановка | StandartNews.com

„Напълно реалистично е да се стигне до удължаване на извънредната епидемична обстановка, гледайки фактите“ , каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС, член здравната комисия в парламента.

„Нека да започнем с това, към този момент можем да направим следния анализ – икономическите заплахи пребориха епидемиологичната логика“, каза тя.

„Имаше правила, които бяха приети, след това бяха либерализирани – това изглеждаше правилно решение към онзи момент. Когато говорим обаче за самодисциплина и разум, оказа се, че отново препотвърдихме, че българските граждани не са от най-дисциплинираните, нещо типично за много други страни“, каза тя.

„Така или иначе ние в Закона за здравето разписахме, че подобна ситуация се управлява с наредби и заповеди на министъра на здравеопазването. Ето защо аз първо не изключвам обсъждането и намалението на някои от санкциите, които, може би ще бъдат по-работещи, ако са по-ниски размерите“, обясни д-р Джафер.

„Независимо от това дали ще се удължи извънредната епидемична обстановка – има правила, има мерки, които трябва да се спазват и те са – миенето на ръце, дезинфекцията, дистанцията, избягване на многолюдни места и тези мерки трябва да се спазват винаги“, каза още д-р Джафер.

Д-р Нигяр Джафер посочи още, че спорът дали  болниците трябва да връщат пари на Здравната каса, получени за месеците на извънредната обстановка, е правен.

Предстои управляващите да представят нов текст за промяна в Закона за бюджета на Касата, който да регламентира този въпрос:

“Лечебните заведения работят при екстремни условия, те получават по-малко средства. От друга страна хроничните заболявания продължават да бъдат огромен проблем. Защото независимо дали формално е разписано, че сме в извънредна епидемиологична ситуация, или не се продължи тази обстановка – рисковите групи ще бъдат такива, каквито са били преди епидемията“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай