ДПС: Демокрацията буксува, защото няма диалог

Йордан Цонев прочете декларация от името на ДПС

ДПС: Демокрацията буксува, защото няма диалог | StandartNews.com

Нали вече сте убедени защо парламентарната демокрация буксува - защото от много години няма диалог. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в декларация за края на 45-ото Народно събрание.

"Предстои ни едно гласуване. Очевидно и още една точка, която представлява едно решение, подобно на ратификация, което очевидно ще мине бързо и с това приключва работата на 45-ия парламент по всяка вероятност. В тази връзка бих искал да направя декларация от името на ПГ на ДПС и поводът е именно приключване на работата на този 45-ти парламент. 45-ото Народно събрание ще остане не само с най-кратката си биография, но и с най-активната форма на популизъм", каза Йордан Цонев.

Според него този популизъм е причина за големия брой законопроекти и предложения. "Ние от ДПС отново ще подходим разумно и принципно. Ние няма, не сме внесли, не внесохме законопроекти и защитаваме тезата, че парламент, който не излъчва мнозинство и правителство, не може да носи отговорност за съществени промени в законодателството, особено касаещи бюджетни ангажименти към българските граждани. Продължаваме да твърдим, че пред Народното събрание и всички политици стоят много по-важни въпроси", каза още Йордан Цонев. По думите му трябва да се трасира пътя за решаване на основните кризи, свързани с пандемията, забуксувалата икономика, копрометирания държавен бюджет и т.н.

"Прочетох ви първата част от декларацията, която г-н Карадайъ направи в сряда тук от тази трибуна. Ние смятахме, че това Народно събрание всъщност е изчерпало своя лимит на отговорност и не бива да продължава с отговорните законопроекти. За наше съжаление след тази сряда се случиха доста неща и в самия ден и днес, които показаха правотата на тази наша оценка", заяви още Цонев.

По думите му ДПС е партия от началото на прехода, а в генезиса си е от едни събития, които са трасирали пътя на демокрацията.

"През всичките години ние искахме в България да има мир, нормален политически процес. Искаме го и сега. Забележете от 2017 г. призоваваме за това, което днес е дефицит - диалогът. Както каза председателят на ПГ и на партията г-н Карадайъ в същата тази декларация и констатацията, че там, където свършва диалогът, свършва и парламентарната демокрация. Нали вече сте убедени защо парламентарната демокрация буксува - защото от много години няма диалог", каза още Йордан Цонев.

Той подчерта, че ДПС е много толерантна партия, колкото са нейните избиратели. "Ние можем да търпим комунисти, деца и внуци на ЦК и на Политбюро да ни учат на антикомунизъм. Ние можем да търпим насилници над човешките права да ни учат на морал, да ни учат на мирен преход, на всякакви други морални стойности. Ние можем да търпим да ни наричат лицемери тези, заради които в България пенсионната система от 90-та година насам е на дотации на българските граждани. От 1990 г. не заварихме нито един лев от пенсионните фондове", заяви още Цонев.

Той заяви, че може да търпят наследниците на тази партия да са поборници за българските пенсионери и същите хора да ги наричат лицемери и всичко това могат да го изтърпят в името на България. "В името на мира в България, в името на това, че ние сме призовани тук като избраници на хората да намерим пътя, по който тези, които са ни изпратили тук, да видят осъществени своите желания", каза още Цонев.

Да живее България, заради българските граждани се надявам, че уроците от този парламент ще бъдат научени в следващия, обобщи Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай