ДПС: Борисов да се разграничи от Каракачанов

В навечерието на избори битови, хулигански, криминални случаи да се етнизират, каза Мустафа Карадайъ

ДПС: Борисов да се разграничи от Каракачанов | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов да се разграничи от изказването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и да предприеме необходимите политически действия. Това призова в декларация от името на ДПС лидерът на движението Мустафа Карадайъ. В противен случай отговорността е на цялото правителство, категоричен бе Карадайъ. Повод за декларацията са заместилите прояви на омраза на етническа и верска основа след случая във Войводиново.

ДПС настоява прокуратурата да се самосезира за всички прояви на омраза на етническа и верска основа, както и дали са спазени законите при разрушаването на домовете на хората, каза Мустафа Карадайъ. И продължи: "От ДПС настояваме и председателят на НС да вземе отношение, както и Народното събрание като цяло. Президентът да вземе отношение като обединител на нацията по Конституция".    

"Това, което се случи в с. Войводиново, Пловдивско, е ужасно. Ужасно е и онова, което се случи на курсантите по пътя Сливен – Гурково. Също така е ужасно и онова, което се случи в Павел баня и в Благоевград. Съчувстваме искрено на пострадалия командос, на курсантите, на възрастния човек от Павел баня и момчето от Благоевград, на техните близки, пожелаваме бързо възстановяване", заяви лидерът на ДПС. И подчерта: "По-ужасното в случая е, че такива неща се случват по причина на управляващите".

За ДПС по-ужасното е, че управляващите не си дават сметка какво следва, не разчитат правилно сигналите и остават глухи за посланията. "А всъщност тези и подобни случаи са един тревожен сигнал за тежкото разделение в обществото, за войнстващата омраза и натрупания гняв, за агресията и бездушието. Случилото се трябваше да накара управляващите да осъзнаят мащабите на разделението и последиците от политиката на омраза, която официално е на власт през последните години. Трябваше, но не се получи. Напротив, станахме свидетели на груба манипулация и опит за политическа употреба с цел краткосрочни дивиденти. Моделът е един и същ – в навечерието на избори битови, хулигански, криминални случаи да се етнизират и да се превръщат в групово наказание. При грубо погазване на принципа за личната отговорност за всяко нарушение или престъпление", заяви Мустафа Карадайъ. По думите му още по-цинично е, че докато един вицепремиер поражда етническо напрежение, ГЕРБ в Пловдив открива Европейската културна столица на многообразието под мотото „Заедно“.

"По отношение на опитите подобни случаи да се свързват с ДПС има красноречив отговор на база изборни резултати от секционните протоколи от 2017 година – от общо гласували 965 избиратели в с. Войводиново ДПС има 6 гласа", припомни лидерът на движението. И заяви: "Свидетели сме на реални действия за етническо противопоставяне с непредвидими последици. Вместо единение в името на общото бъдеще, ние сме свидетели на безпрецедентно разделение, каквото не е имало дори в зората на демокрацията. Политиката на управляващите е основната причина за разделението и войнстващата омраза. Вместо да отговарят за нерешените проблеми, управляващите увеличават разделителни линии".

"ДПС остро осъжда всяко посегателство върху личността и собствеността на гражданите. ДПС остро осъжда всяка форма на омраза и разделение и отрича несъстоятелните политики на управляващите, които задълбочават съществуващите проблеми в обществото вместо да ги решават. От ДПС категорично настояваме час по-скоро всички органи и институции да изпълнят задълженията си – виновните да бъдат наказани и да започне прилагането на комплексни ефективни мерки за решаването на проблемите с визия и отговорност към бъдещето", заяви още Карадайъ. И заключи: "Мирът и демокрацията са в опасност. Призоваваме към отговорност. С мисъл за бъдещето на Родината, с мисъл за бъдещето на нашите деца. Омразата трябва да спре. Разделението трябва да спре. Ред е да препотвърдим верността си към европейските ценности."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай