Четвъртък,

Доц. Киселова скрои шапката на Кирил Петков

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Знаел ли е Румен Радев за двойното гражданство на Кирил Петков и какви могат да бъдат последствията на бившия служебен министър на икономиката, който се кандидатира за новия парламент като лидер на „Продължаваме промяната”? Доц. Наталия Килесова, която уличи в плагиатство Петър Илиев, даде коментар по случая Петков.

"Радев не е имало как да знае за този казус, освен ако самият кандидат-министър не му сподели. Според мен президентът не е знаел. Възможно е, ако Петков е подписал декларация, да бъде подведен под отговорност, но предвид това, че ще има имунитет като кандидат-депутат, прокуратурата може да поиска свалянето на имунитета", заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в "Твоят ден" по НОВА.

По нейните думи за периода от май до август министърът е издал доста актове, сключвал е и  договори.

"Конституционният съд трябва да се произнесе по казуса с гражданството на Кирил Петков. Канадският закон предвижда, че от 21 август той вече е само български гражданин. Ако се докаже, че е бил с двойно гражданство, въз основа на решение на КС актовете с преки последици ще са нищожни, а другите ще се наложи да бъдат оспорвани", поясни доц. Киселова.

Според нея решенията му могат да бъдат оспорени и обявени за невалидни. А търговските дружества, които са били засегнати, ще могат да предявят претенции. Самата тя днес ще внесе в КС своето становище по въпроса.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички