Дончева падна в капана на Закона за големите числа

500 000 става символ на фаталното. Започна политическото зануляване

Дончева падна в капана на  Закона за големите числа | StandartNews.com

Има две причини, заради които светът е оставил в историята римските цифри. Първата е, че те са можели да обозначат числата само до 3999. А втората - че нямат символ за нулата. С  увеличаването на мащабите идва времето на големите числа и тъкмо те коронясват арабските цифри, които всъщност са индийски.      

Мерилин Монро бе казала, че най-щастливото число е това, в което има много нули. През последните дни едно от тях – 500 000, е решило напълно да опровергае думите на холивудската звезда. И да се превърне в новото фатално число не само в България, а по целия свят. 

Организацията на обединените нации предупреди, че се очаква вълна от 500 000 бежанци от Афганистан до края на 2021 година. 

Филипините обявиха, че 500 000 са бедстващите след опустошителния тайфун. 

Великобритания заплаши, че очаква шоково вдигане на цените заради 500 000 липсващи шофьори на камиони.

Америка изпадна в ужак след последните данни за 500 000 деца, заразени с коронавирус. 

Италия настъхна след като неаполитанец нагло открадна печеливш фиш от лотарията за 500 000 евро от бедна старица. 

Спортният свят се изуми от фантастичните 500 000 паунда на седмица, които Мохамед Салах поиска, за да поднови договора си с Ливърпул и да се превърне в най-добре платения футболист в клубната история. 

Финансовите борси се разлюляха след като стана ясно, че една от големите компании за правни услуги - Ince Group, е превела като бонус на шефа си 500 000 паунда при положение, че фирмата е получила 1,5 милиона обезщетение от държавата като подкрепа за запазване на персонала.      

Румънски митничари отвориха багажник на автомобил, пътуващ за Турция през България и откриха няколко запечатани кутии, в които бяха надиплени 500 000 евро. 

А у нас, докато кабинетът се обясняваше на земеделците къде отидоха 500 000 лева, отпуснати за борба с градушките, а Мая Манолова се притесняваше, че 500 000 столичани ще останат на студено заради разрешителното на софийската „Топлофикация“, избухна с пълна сила скандал за половин милион, който е на път да изпепели коалицията й.

Твърденията на Тошко Йорданов за написани върху листче от Татяна Дончева 500 К, разчетени като 500 000 лева, предлагани за разцепването на парламентарната група на  ИТН, хвърлиха бомба в политическото пространство. Емоционалният, но уклончив отговор на зам. председателя на Народното събрание звучеше доста неубедително на фона на дългогодишния й опит като обигран адвокат. А признанието й за подобна среща, а в последствие и изчезването й от публичното пространство, засилиха подозрението, че един от най-големите борци срещу задкулисието може да е част от него. 

Колкото и да се опитват политическите опоненти на ИТН да омаловажат случая, това не го прави по-малко гнусен. Тепърва ще се разплитат политическите конци около сценария за проваления първия мандат и за лелеяния трети. А оголената истина ще съблича красивите дрехи на промяната и ще криви министерските усмивки. 

Зануляване, а не изчегъртване е в ход. По всичко личи, че първата ще е Татяна Дончева.

Не вярвам тя да знае какво е 500 К, заяви Георги Харизанов. Той обикновено е добре информиран. Но е пропуснал една малка подробност в биографията й.  Освен юрист и цигулар, тя борави прекрасно с числата, защото е математик. Затова и толкова години успяваше да реши сложните юридически задачи.  

Но този път подцени Закона за големите числа. При него, дори и най-малко вероятните събития, често се оказват неизбежни. И фатални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай