Дончев: Считам машинното гласуване за междинна фаза

Дончев: Считам машинното гласуване за междинна фаза | StandartNews.com

Считам машинното гласуване за междинна фаза. Това каза по време на блиц-контрол в парламента вицепремиерът Томислав Дончев, предадеАгенция „Фокус".

Той уточни, че все още няма точни суми, необходими за електронното гласуване и машинното такова, за следващата година. „Не съм убеден, че единствената версия е закупуване на машини. Има вариант за наемане на такива. Надявам се на следващите избори да видим такова гласуване и в други градове в страната не само в София. Наша е отговорността за това да извървим подготовката за изборите", заяви Дончев.

Това, което е по силите на бюджета, ще бъде направено като ресурс за организирането на президентските изборите през 2016 година. . „Не бива следизборните страсти да са причина да не се вглеждаме в дефектите на изборния процес", заяви той. Дончев призовава народните представители дебатът за изборите догодина да протече през следващите няколко месеца, както и този дебат, който е по отношение на референдума и на изборните правила, където правилата са показали, че не работят.

В реплика на вицепремиера Петър Славов от ПГ на РБ каза, че трябва при подготовката на държавния бюджет за следващата година да се предвиди закупуването на машини. „Прави ми впечатление, че бюджетът на ЦИК е същият, като този от миналата година, когато не е имало ангажимент за закупуване на машини за гласуване. Нека да направим съответните законодателни промени, за да могат изборите да бъдат праведни", каза Славов. Томислав Дончев в дуплика каза, че не разходите за организирането на изборите не е ангажимент на ЦИК и уточни, че всички те се извършват от МС. Като проблем в изборния процес, който трябва да се промени, Дончев определи броят на членовете на СИК в големите градове, както и балансът на отговорностите преди изборите. „Не е ли редно да имаме малко повече централизация в изборния процес", запита Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай