Дончев: Обвиняват общините за европарите

Членството ни в Европа е преди дебата ляво-дясно, смята Томислав Дончев

Дончев: Обвиняват общините за европарите | StandartNews.com

София. "Цялата жега по усвояване на европарите се прехвърля на общините. Това, че се прехвърля вината на правителството на ГЕРБ е някаква опорна точка всичко да се прехвърля на предишни правителства". Това заяви кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Томислав Дончев пред БНТ. Той смята, че управляващите правят опит да се удари най-важното звено в процеса – общините. Вчера вицепремиерът Зинаида Златанова обяви, че обществени поръчки от управлението на ГЕРБ ще бъдат дадени на прокуратурата, тъй като са открити нарушения в Оперативна програна "Околна среда".

Бившият министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ отрече да са сключвани договори само с общини, управлявани от ГЕРБ, а всичко е зависело от големината на селищата. "За един и същ дефект едната община е получила санкция от 5%, а друга от 25%", заяви Дончев и посочи, че в това също прозира политическа пристрастност.

"Можеше още в началото на годината да се направи преглед на изпълнението на проектите и да се започне на чисто. Сега с тези санкции на места в някои общини ще трябва да спрат строително монтажните работи, да бъде спряно осветлението или да бъдат затворени детски градини. В момента драмата е между правителството и местните власти", каза Дончев.

"Има редица европейски теми. Преди да се стигне до лявото и дясното в Европа, първо трябва да се проведе разговор за членството ни в Европа - какво е нужно на Европа, какво е мястото на България. След това можем да говорим за националните политики", коментира кандидатът за евродепутат от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай