Дончев: Мафията няма само едно лице

Дончев: Мафията няма само едно лице | StandartNews.com

"Мафията няма само едно лице. Тя засяга не само част от институциите, но и голяма част от българските граждани. Мнозина имат интерес да свалят правителството - и политически, и икономически играчи". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

Той поясни, че няма информация кой стои зад днешния протест. "Въпросът е какви са целите на този митинг и дали иска създаде хаос. Трудно може да се избегне с януарските протести през 2013 година, когато беше свален и първият кабинет на премиера Борисов", разкри още вицепремиерът.

Относно доклада на ЕК от вчера, той каза: Хубавото в доклада, включително сравнен и с предишните, защото имам навика да ги чета е, че тук препоръките са на ниво голяма конкретика

По думите му, в доклада пише не просто променете, подобрете, а приемете закона за съдебната власт, нов закон за МВР, закон за борба с корупцията. „Много се изненадвам, че на 27 изведнъж всички се изненадваме и четем всяка буква от доклада", посочи Томислав Дончев и допълни, че в доклада не пише абсолютно нищо, различно от 26 януари или дори от края на месец декември.

„Два са въпросите, първо, когато нещо е казано от ЕК, то се приема за безспорно, което е не винаги лошо. И на второ място докладът освен да отразява състоянието такова, каквото е, в следствие на работата на експертите от ЕК, предписва мерки, дава подкрепа или критикува", коментира още той. Според него в конкретния доклад има от всичко това, а големият въпрос е какво следва след самия доклад. „Бих призовал всички преди да коментират доклада да го прочетат", посочи вицепремиерът по повод множеството коментари във връзка с доклада. „Ако през следващите месеци, следващата година този амбициозен план, който е предписан там бъде изпълнен, ще дойде време този механизъм да бъде прекратен. ЕК според мен с готовност би прехвърлила ангажиментите си за наблюдение на някого другиго или на българското общество, или на българските институции", каза още Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай