Дончев проговори за Радев, тестовете и кръчмите

Нито едно лице не прави изключение в тестването и мерките, каза вицето

Дончев проговори за Радев, тестовете и кръчмите | StandartNews.com

Някой е изпратил агент след Радев да го зарази? Не знам в каква посока е подозрението на президента. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 реакцията на държавния глава след завръщането си от Талин. Вместо да се извини за естонския гаф и факта, че скри информация за контакта си със заразен у нас, Радев стовари винага върху кабинета, обявявайки че не бил получавал подкрепа за инициативата „Три морета”.

"Дали сме категорична подкрепа за инициативата "Три морета", това може да се проследи. Включително беше взето решение за участие с 20 млн. в нейния фонд. За мен е неразбираема реакцията на президента след пристигането му. Кой от правителството е сторил нещо в негова вреда?, заяви Дончев.

"Нито едно лице не прави изключение в тестването и мерките. Не мисля, че който и да е представител на правителството е изпращал нарочно съобщения на естонската страна. Не мога да гадая какво е имал предвид президентът", допълни Дончев.

"2 пъти съм си правил тест аз. Мерките в началото позволиха броят на заболелите да не бъде толкова голям и да натрупа медицинският персонал опит. Над половин година след това вече го натрупахме. Това е разликата – светът се научи как да работи със заразата. Ако е необходимо ще бъдат разкривани още легла и ще бъдат мобилизирани още лекари. Вървим по ръба на бръснача – всяко затваряне ще има негативни последици и за психиката на хората. Тотално затваряне няма да има в никакъв случай", гарантира вицепремиерът.

"Обсъждахме намаляване на музиката в заведенията, защото се оказва, че хората викат и шансът за зараза е по-голям, а и хората се навеждат да си говорят. Въздействието на намаляването на ДДС за заведенията, е благоприятно за тях, има ефект. Не е толкова в интерес на фиска, а на самия бизнес", обясни той.

"Българската енергетика не е докрай диверсифицирана в доставките на газ и на ядрено гориво. България употребява все повече алтернативни източници на газ, интерконекторът ще ни гарантира между 3 и 5 млрд. куб.м. газ, което е повече от потреблението ни. Стартирала е процедура за използване на алтернативно гориво за АЕЦ „Козлодуй”, АЕЦ „Белене” ще бъде конструирана така че да работи с гориво от различни източници", заяви гостът.

"Повечето страни не са готови за „Зелената сделка”. Работим по териториални планове за справедливост. До есента на следващата година трябва да са разработени. Газът също е преходно гориво, отделя емисии, той е временно решение. Горивото на бъдещето е водорода", разясни Дончев.

"За енергийна ефективност може да очакваме поне 4,5 млрд. лв. за 5 г. За частни жилища може да има 10-15 % съфинансиране. 85-90 % ще получат безвъзмездна подкрепа. Ще имаме средства за целите на първата програма. Искаме да стигнем и до малките читалища по селата, не само до големите", изрази мнение политикът.

"При мерките за бизнеса винаги има съфинансиране. Ще продължат мерките за подпомагане и инвестиции в компаниите за машини. Инвестициите трябва да бъдат обвързани върховенство на закона и работеща съдебна система, но няма ясен критерий какво значи това, това дава възможност за политически злоупотреби", твърди той.

"Изключително странна е коалицията, застанала зад резолюцията. Имаше стрелба във всички посоки. Така може да раниш някой от своите. Членството на Северна Македония няма да как да стане през потъпкване на общата ни история, все още има място за дипломация, безспорен интерес за България е", смята зам.-министър-председателят.

"Това, че се намираме в предизборна обстановка не означава, че няма да си вършим работата и да помагаме на хората държавата трябва да покаже, че е в състояние да помогне на всеки в кризата. Не мисля, че социалните плащания ще бъдат спрени от април", завърши Томислав Дончев.   

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай