Дончев: Политическият срок на годност е доста къс

Умора от носенето на отговорност не може да има, но има амортизация, подчерта вицепремиерът

Дончев: Политическият срок на годност е доста къс | StandartNews.com

Оценка за свършеното в последните години - така определи значението на резултатите от предстоящите местни избори вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира и шпионския скандал и проруските настроения в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Атака" като каза, че всяка коалиция представлява компромис.

Според последното проучване на "Алфа Рисърч" Дончев има най-високо одобрение сред министрите в кабинета. Той благодари за подкрепата.
"Обществената подкрепа се печели трудно, изисква се доста време и много бързо може да изчезне. Въпросът е обществената подкрепа да не е двигател на суетата, а шанс да се свърши нещо", допълни Дончев.

За вицепремиера едно от най-големите предизвикателства пред политиците е да обяснят на обществото какво правят.

Във връзка с местните избори, Дончев коментира: "Трябва да бъде състезание. Но не състезание кой най-добре може да наплюе и окаля повече другия, най-добре да бъде състезание по идеи, цели, качества."

Значението на местните избори и конкретно вота в София Дончев определи така: "Местни избори по принцип отразяват няколко неща. Със сигурност отразяват националната политическа конюнктура, тоест подкрепата за дадена политическа сила, от която е единият или другият кандидат. В конкретния случай със сигурност ще означават оценка за свършеното през изминалите години. Ще означават и персонална подкрепа за този, който е избран."

На въпрос дали има умора в ГЕРБ, вицепремиерът подчерта, че умора от носенето на отговорност не може да има, но има амортизация.
Той обясни още, че политическият срок на годност у нас е доста къс.

"Умора от гледна от потенциала за носене на отговорност на управлението. Нормално е да има ефект на амортизация. Макар че са подменяни много фигури и в местната, и в изпълнителната власт. Иронията е, че амортизацията от една страна върви с натрупването на уникален опит от друга страна", заяви Дончев. 

Партньорството със СДС на предстоящите избори Дончев описа като "опит за консолидация в дясно".
Що се отнася до коалицията с Обединени патриоти и участието на партията на Волен Сидеров, вицепремиерът каза, че всяка коалиция е компромис:  "В крайна сметка освен политическите емоции, има и прагматични въпроси за решаване. Това не е първият ни опит в коалиционно управление. Става въпрос за различни политически сили с различни виждания, които успяват да намерят някакъв общ пакет цели и да формират парламентарна конструкция, която позволява управление."

Вицепремиерът обясни, че ролята на тайния клиент е не само да бъде контролирана любезността на държавните служители, но и дали съответстват на изискванията за позицията, на която са наети.
Като приоритет Дончев очерта намаляването на комуникацията на хартия - както в администрацията, така и между гражданите и администрацията.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай