Дончев: Политическата глухота е опасна

Съгласен е офшорки да не могат да кандидатстват за помощи

Дончев: Политическата глухота е опасна | StandartNews.com

 

„В момента се работи по още една мярка за около 170 млн. лв. – отново за безвъзмездно финансиране. Тя ще е фокусирана върху средните предприятия. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, който тази събота седна зад волана на „Карай направо” по Нова телевизия.

„Там трябва да бъдем много по-целенасочени, защото няма как да си позволим да дадем на всички. Ще се подпомагат фирмите, които имат потенциал. Не е справедливо да се подкрепят такива без потенциал, защото това се прави с парите на данъкоплатците”, каза още вицепремиерът. И припомни, че държавата вече отдели 173 млн. лв. за помощ за малки и средни предприятия. От нея щели да се възползват 15 000 – 20 000 компании. Всяка от тях ще получи между 3000 и 10 000 лв.

Дончев поясни, че само за мярката 60/40 разходът ще бъде около 1,5 млрд. лв. И допълни, че при нужда тя може да бъде „усъвършенствана или удължена”.

"Голяма част от мерките, които държавата взема за преодоляване на кризата, са безвъзмездни. Всъщност те са на по-голяма стойност от онези, за които ще се връщат пари”.

„Много е трудно в тези непознати води, но се надявам да се справим по най-добрия начин. Трябва да бъдем единни и да се справим не като държава, а като общество”, подчерта Дончев.

Той коментира и словесните престрелки между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

„Факт е, че такова разединение не забелязах никъде в Европа – по отношение на тежките решения, особено касаещите живота и здравето на хората. Още повече, това какво да се прави в подобна ситуация не го решават политиците, а лекарите и учените. Нашата задача е да претворим техните добри предложения в реалност”, смята Дончев.

Според него Румен Радев е щял да спечели по-голямо одобрение, ако беше подкрепил предложенията на Щаба и беше казал, че трябва заедно да се борим в настоящата тежка ситуация.

„Опасна болест е политическата глухота. Ако загубиш слуха си в политиката, не те чака нищо добро”, коментира вицепремиерът.

Той призна, че „звучи разумно” предложението на държавния глава офшорните фирми да не могат да се възползват от каквито и да било мерки за финансова помощ от държавата.

„Най-малкото една офшорна компания е с неясен собственик, а ние правим публично финансиране и дължим пълна прозрачност. В България и една стотинка не може да бъде похарчена, ако тя не фигурира в бюджета”, поясни Дончев.

Той е категоричен, че не трябва да се раздават пари „на калпак” на българските граждани, тъй като „всеки държавник може да разполага целите си в рамките на мандата, но приоритетите трябва да са по-дългосрочни – поне едно десетилетие напред”.

В личен план вицепремиерът сподели, че много му тежи забраната за разходки в планините, тъй като това бил най-силният му „антидепресант”. Каза още, че обича да разхожда домашния си любимец – немската овчарка Рая, както и да готви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай