Дончев: Не съм чул Борисов да търси нов Горанов

Атаката на Божков към Горанов е началото на войната с кабинета, допусна Томислав Дончев

Дончев: Не съм чул Борисов да търси нов Горанов | StandartNews.com
  • Атаката на Божков към Горанов е началото на войната с кабинета, допусна Томислав Дончев

Финансовият министър се казва Владислав Горанов. Не съм чул Борисов да си търси нов финансов министър. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ. Повод бяха както смс-те, за които укриващият се в Дубай беглец от правосъдието Васил Божков твърди, че си е разменял с Горанов, така и репликата на премиера към министъра: „Решението за ДДС е политическо, който не е съгласен да си дава оставката”. Ковчежникът на държавата се обяви  срещу свалянето на данъка за ресторантьорския и развлекателния бизнес на 9 %, колкото е за туризма. Аз също бях против, каза Дончев. И обясни, че диференцирането на ставката дава възможност на всеки бранш да изтъква защо и той иска по-нисък налог.

Диференцираната данъчна ставка не е решение. Тя не води до намаляване на цената за потребителя. Помага на бизнеса, не на хората, коментира вицепремиерът. И посочи, че аргументът за 9% ДДС за ресторантьорския бранш е в посока изсветляване на бизнеса. Самият бранш призна, че бизнесът не е от най-светлите, каза Дончев.

Атаката на Божков към Горанов е началото на войната с кабинета, допусна Томислав Дончев. Правителството не бива да се съобразява срещу кого се изправя, а да си върши работата и да отстоява интереса на гражданите. Това важи за всяка институция, каза вицепремиерът.

Не знам какво се има предвид под ценни указания, заяви още Томислав Дончев, коментирайки смс-те. И обясни, че границата между функциите на министъра да упражнява гражданския контрол за подобряване на работата на институцията и лобизма е много тънка. Не сме били там, не знаем точно какво се има предвид, каза Томислав Дончев. И заяви: „В немногото разговори, които съм имал с Горанов по тази тема, той винаги е твърдял, че няма нищо нередно.

Ценни указания на администрацията давам почти всеки ден – да работи по-бързо, по-адекватно, да не прави глупости, които дразнят гражданите. Последното ценно указание, което дадох буквално преди часове е проверки на място, защото много от служителите да забавили посещения в страната, коментира още Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай