Дончев разкри връзката зелена сделка-икономика

България повече от десетилетие развива "зелени политики", изтъкна вицепремиерът

Дончев разкри връзката зелена сделка-икономика | StandartNews.com

Намаляването на въглеродните емисии е чудесна възможност, както за европейските икономики и общества, така и за българското общество и икономика. Но наред с това политиките по декарбонизация са свързани и с редица рискове - социални, икономически, дори и политически, разкри вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн конференция на тема: "Политиката по климата и "Зелената сделка" - предизвикателства и възможности".

Той посочи, че изкуството е да се управляват по такъв начин рисковете, че да може да се минимизират и смекчат негативните ефекти, и в същото време да се използват всички възможности.

България повече от десетилетие развива "зелени политики", изтъкна вицепремиерът Дончев. Той посочи, че милиарди са инвестирани в енергийна ефективност във всякакъв тип инфраструктура, включително и в индустрията. Тази политика ще продължи с увеличаващи се темпове.

Голямата тема е "енергийният преход" и "зеленият преход" в регионите, където в страната има концентрация на производството на електроенергия от въглища, обърна внимание Томислав Дончев. Той допълни, че Европейската комисия (ЕК) е предложила три пилотни района, които ще бъдат обект на целенасочено подпомагане от Фонда за справедлив преход. Става въпрос за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. България вече има споразумение с ЕК да използва ангажирани от тях консултанти и експерти, които да помагат в изработването на регионалните планове за справедлив преход. Това трябва да се случи до септември 2021 г.

България обаче счита, че има и други региони в страната, които също ще бъдат засегнати от тези политики. Страната ни е посочила осем такива региони. В момента на база на споразумение със Световната банка е започнало разработването на планове за справедлив преход и в тези региони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай