Дончев: Има заявка за падането на визите със САЩ

Има възможност Белене да снабдява с ток не само България, но всички наши съседки

Дончев: Има заявка за падането на визите със САЩ | StandartNews.com

„Имаме политическа заявка, че падането на визите към САЩ е приоритет това да се случи. Щом президентът Тръмп е казал, че ще работи по въпроса, значи ще има успех. Трябва да се следят политическите сигнали, а това звучеше като започване на сериозна работа по темата“, каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Един от подаръците, които Тръмп е получил е членска карта за българските голф клубове и очакванията са да върне визитата у нас.

Според вицепремиера има възможност Белене да снабдява с електричество не само България, но всички наши съседки. Очаква се екип от американски експерти, който да се запознае с всички детайли, което е силен знак за интерес от американска страна. Поканата за среща в САЩ с президента Тръмп не е заради покупката на F-16 и Дончев отрече Америка да има някакви намерения за изграждане на НАТО в България след като се направи уговорения координационен център.

Дончев оцени срещата Борисов-Тръмп като много добре преминала, защото тя отваря нови възможности. „Официално посрещане там се прави рядко. Не трябвало да съм с раничка. Аз нямам обслужващ персонал. Това беше по-скоро неформално посрещане“, каза Томислав Дончев и добави по отношение на множеството критични коментари в социалните мрежи за посрещането на българската делегация.

Дончев коментира приемането на новия държавен бюджет като го сравни с бюджета на едно семейство. "Няма бюджет, който да направи всички еднакво щастливи и доволни", каза вицепремиерът, но според него бюджетът за 2020 г. е направен по-възможно най-добрия начин.

„Ужасен инцидент, за съжаление със жертви. Причината със сигурност е взрив на кислороден апарат“, каза вицепремиерът за пожара в Пирогов днес рано сутринта и изрази съмнения, че причината е по-скоро човешка грешка и не може да се говори за злонамерена намеса. Екип от инженери ще извърши конструктивно обследване.

Няма информация за засегнати българи и България е готова да предостави помощ от 200 хил. лв. от фонд към Външното министерство, коментира Дончев земетресението в Албания. "Готови сме да предоставим екипи за помощ, но към момента не са пожелали", каза Дончев. Според него най-големите нужди ще се появяват тепърва за албанския народ в опита да възстановят разрушенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай